Även om Margot Wallström (S) inte är misstänkt för brott har hon nu ett juridiskt ombud, den rutinerade advokaten Tomas Nilsson. Han tror att åklagaren Alf Johanssons förundersökning, som inleddes i går, kommer att gå fort.

– Det borde ganska raskt gå att säga att här föreligger det inget mutbrott, säger Nilsson till TT.

Rekvisiten – kraven i lagen – är inte uppfyllda, hävdar han. Exempelvis anser advokaten att det inte är rimligt att Kommunal kan påverka Wallström i hennes arbete.

– Här har vi en utrikesminister på ena sidan, och på den andra fackförbundet Kommunal, som nästan är det svenskaste man kan tänka sig.

Andra bedömare har dock bland annat påpekat att regeringen fattar sina beslut gemensamt i alla ärenden.

Vänskapssamband

Det finns heller inget tjänstesamband beträffande förmånen – lägenheten i Stockholms innerstad, anser Nilsson.

– Om det i stället finns ett vänskapsförhållande, som är skälet till att man har kommit i kontakt med varandra, då föreligger inget mutbrott, säger advokaten.

Och ett vänskapssamband är just vad det handlar om här, anser Nilsson.

– Det är ganska uppenbart att det är två personer eller parter som tillhör samma politiska rörelse och att Kommunal har velat hjälpa till mot den bakgrunden – inte för att Kommunal har velat påverka utrikesministern.

Löfven: Ingen misstanke

Muta eller inte. Allmänhetens förtroende för Wallström rasar, enligt Expressen/Demoskop. Från 47 procent i början av december till 34 procent i januari, efter det att bostadsskandalen blev känd.

Men statsminister Stefan Löfven, som är på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos, slår på nytt fast att Margot Wallström fortsätter som utrikesminister och att det inte är läge för någon time out.

– Jag har förtroende för henne och antingen så är man statsråd eller så är man det inte, säger Löfven.