Fakta: Noshörningar

Noshörningar lever i Afrika och södra Asien. Alla arter är starkt hotade av människan, som jagar noshörningar för att komma över hornen, som används till dolkskaft eller i mald form för påstådda medicinska och potenshöjande egenskaper.

Källa: NE

I sitt nya hemland ska djuren få leva i en safaripark där de kan ströva relativt fritt och slippa tjuvjägare. Men noshörningarna kan också bli en viktig genpool för framtida generationer noshörningar och därmed bidra till att minska utrotningshotet, enligt planen.

– Vår stora plan är att flytta 80 noshörningar under en fyraårsperiod. Vi tror att det skulle bli kärnan i en bra avelsbesättning, säger Ray Dearlove.

Själva flytten kostar nästan 360 000 kronor per djur, men det är väl investerade pengar enligt Dearlove som själv flyttade från Sydafrika till Australien för 30 år sedan. Till slutet av året hoppas han ha transporterat sex djur från Sydafrika, och de första noshörningarna som kan bli aktuella för en flytt har redan valts ut från privata reservat.

I Sydafrika finns cirka 20 000 noshörningar, kring 80 procent av hela populationen på jorden. Många dödas av tjuvjägare för hornens skull. De mals ner och används bland annat inom folkmedicin i Asien där det finns föreställningar om att hornen kan förlänga livet.