Fakta: Afghanistan

Afghanistan ligger i Centralasien, med gräns mot forna Sovjetrepublikerna Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, Iran i väster och Pakistan i öster. Landet har cirka 30 miljoner invånare, varav omkring fyra miljoner i huvudstaden Kabul.

Landets moderna historia har helt präglats av krig. Statskupper 1973 och 1978 ledde till inbördeskrig och en sovjetisk inmarsch 1979 som följts av 35 år av strider. Efter Sovjetunionens utmarsch 1989 tog den islamistiska talibanrörelsen makten 1996 varpå en USA-ledd allians gick till attack 2001, då talibanerna vägrade att lämna över terrorledaren Usama bin Ladin.

Sedan 2014 leds Afghanistan av president Ashraf Ghani (född 1949).

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fanns på plats i Bryssel på onsdagen, liksom Afghanistans president Ashraf Ghani, Nato-chefen Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister John Kerry. Alla ville de visa att det afghanska ödet ännu inte är bortglömt.

– Jag vill att ni ska veta att ni inte gör den här resan på egen hand, hälsade EU:s utvecklingskommissionär Neven Mimica till afghanerna och kunde stolt utlova 130 biståndsmiljarder över fyra år från världssamfundet – en bra bit mer än vad som väntades inför mötet.

Kvinnosatsning

Sverige har sedan tidigare utlovat ett långsiktigt stöd fram till 2024. Precis som övriga givare betonas samtidigt att det gäller även för afghanerna att göra sitt.

– Det är också viktigt att vi måste ha framsteg i fredsprocessen, arbetet mot korruption och för ett bra styre, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP), som representerade Sverige i Bryssel.

För svensk del satsas hårt på att inkludera Afghanistans kvinnor i såväl fredsprocess som samhällsbyggnad. Lövin har i Bryssel bland annat träffat Habiba Sarabi, första kvinna att verka som guvernör i Afghanistan (i Bamyan-provinsen) och tung företrädare i fredsförhandlingarna med talibanerna.

– Sveriges engagemang betyder mycket för oss. Om inte kvinnor finns med i fredsprocessen kommer det aldrig att bli en hållbar fred, förklarar Sarabi.

– Många framsteg har gjorts vad gäller utbildning och hälsovård för kvinnor och politiskt deltagande. Men naturligtvis har vi många utmaningar också. Våldet mot kvinnor är fortfarande ett kolossalt problem, liksom de tidiga äktenskapen, säger Habiba Sarabi.

Flyktingavtal

Inom EU diskuteras parallellt hur återsändandet av afghaner som inte anses behöva asyl ska gå till. Finland skrev under ett avtal med Afghanistan i tisdags och även en svensk motsvarighet är på gång.

– Vi för sådana samtal fortfarande och jag kan inte säga när det blir klart. Men det är viktigt att påpeka – eftersom jag är biståndsminister – att vi villkorar inte biståndet till ett återtagandeavtal, säger Isabella Lövin i Bryssel.