Fakta: Ai Weiwei

Född: 1957.

Bor: I Peking men sedan i somras även i Berlin. Där bor också hans sexårige son tillsammans med sin mamma. Tyskland har gett Ai Weiwei ett treårigt visum.

Uppväxt: Son till poeten Ai Qing, som ung nära vän till Mao Zedong men senare utvisades till Gobiöknen.

Bakgrund: Bodde i tolv år i New York. Återvände till Kina när fadern blev sjuk. När Kinas OS-arena skulle designas var Ai Weiwei en av de involverade i bygget av "Fågelboet", men han tog senare avstånd från det, kritisk bland annat mot att många Pekingbor hade tvingats flytta.

Konst: Ifrågasätter ständigt den kinesiska regimen. Efter jordskalvet i Sichuan 2008 undersökte han fuskbyggena som orsakade tusentals barns död. Ai Weiwei misshandlades av den lokala polisen och fick en hjärnblödning. Han lyckades samtidigt spela in ljuden från polisens slag och inkluderade dem senare i ett videoverk.

Uppmärksammades stort 2009 för sin installation med 125 ton handmålade solrosfrön i porslin, alla mer eller mindre unika, på Tate Modern i London. Fröna målades under två och ett halvt år av 1600 personer i staden Jingdezhen, som en gång levererade porslin till den kinesiske kejsaren.

Greps den 3 juli 2011 på Pekings flygplats och släpptes efter 81 dagar i fångenskap på hemlig ort. Han dömdes till böter på motsvarande 14 miljoner kronor för "skattefusk" men fick hjälp av sina anhängare att betala den akuta avgiften.

Visas just nu stort på Royal Academy of Arts i London.

I Sverige är det än så länge bara Magasin 3 i Stockholms frihamn som visat en större utställning med hans konst.

För två år sedan skickade han en tom stol, "The chair of nonattendence", för att markera att han inte tilläts lämna sitt hemland. Stolen var gjord efter den förhörsstol den kinesiska polisen tvingat honom att sitta i. I fjol sände han två isskulpturer.

Men i år är världens just nu förmodligen mest inflytelserika konstnär äntligen på plats som juryordförande för Stockholm Impact Award, filmfestivalens nyinstiftade pris på 1 miljon kronor som ges till en filmskapare som vågar utmana samtiden.

Årets pris går till den indiska regissören Leena Yadav för filmen "Parched", som enligt juryn ger en unik inblick i livet för kvinnor på indiska landsbygden.

Fri att resa

Ai Weiwei ser uppdraget som en del av sitt konstnärskap. I somras avslutades hans nästan fem år långa utreseförbud från Kina.

– Det är väldigt viktigt för en konstnär att förstå det egna arbetet, eller andras arbete, genom att kommunicera, det här kommer definitivt att påverka mitt arbete, men det har ännu bara gått tre månader sedan jag fick mitt pass, så jag vet ännu inte hur, säger Ai Weiwei på tisdagseftermiddagens presskonferens i Stockholms stadshus.

Under hela sitt konstnärskap har han varit en nagel i ögat på de kinesiska myndigheterna.

– Ibland är det krig, ibland är det eld-upphör, säger han nu.

Sedan han fick tillbaka passet har han återvänt till Peking en gång vilket gick utan problem. Som 58-åring har han också just nu sin allra första konstutställning i hemlandet.

– Jag måste hela tiden utmana gränserna, naturligtvis är det mycket övervakning där men också mycket publik, nu har galleriet bestämt sig för att förlänga utställningen till sex månader i stället för tre, berättar Ai Weiwei.

Fyllde Alcatraz

Sin nyvunna frihet tillbringar han framför allt i Berlin, där han bland annat fortsätter att porträttera kända yttrandefrihetskämpar i lego till en kommande utställning i Australien. De 176 som han redan har gjort, inklusive Nelson Mandela och Edward Snowden, har visats för storpublik i det gamla fängelset Alcatraz i Kalifornien.

Byggmaterialet måste han numera inhämta från privata donationer sedan de danska legotillverkarna beslutade att dra in sina leveranser med motiveringen att lego inte ska används till "politisk konst".

– Jag blev väldigt förvånad och frustrerad. Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är inte politisk konst, det är nödvändiga mänskliga villkor, precis som luft eller vatten.