Bakgrund: Putilov och Abrahamsson

Egor Putilov är inte mannens riktiga namn. Han har jobbat på Migrationsverket, som journalist och den senaste tiden på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Aftonbladet skrev den 3 september att Putilov fått en debattartikel publicerad i falskt namn, vilket han själv förnekar. Artikeln – undertecknad av en volontär på organisationen Refugees Welcome – var ett upprop för att ge asylsökande och papperslösa rösträtt. Den var, enligt tidningen, skickad från en mejladress som Putilov använt i andra sammanhang.

Sveriges Radio rapporterade den 23 september att mannen kunde vara en säkerhetsrisk då han gjort en affär med en rysk dömd brottsling med koppling till ryska myndigheter. Putilov köpte ett hus av ryssen för sex miljoner och sålde det vidare för det dubbla två månader senare. Putilov kommenterade på Facebook husköpet med att han kunde erbjuda en snabb affär men att han sedan inte fick banklån och därför tvingades sälja.

Migrationsverket kommer att gå genom alla ärenden som Putilov har haft hand om under sin tid på myndigheten.

Efter avslöjandena har mannen valt att säga upp sig från sitt jobb hos Sverigedemokraterna.

Dick Abrahamsson publicerade bland annat 2014 sympatier för Putin och Ryssland på Facebook. Nyhetssajten Expo Idag, som drivs av den antirasistiska stiftelsen Expo, har tidigare bland annat rapporterat att mannen haft kopplingar till det antisemitiska och konspiratoriska Partiet De Fria samt på Facebook delat propaganda från den nazistiska mediesajten Motgift och högerextrema Nya Tider. Han har också delat homofob propaganda från ett klädföretag kopplat till fascistiska gruppen Nordisk ungdom, enligt Expo Idag.

Sverigedemokraterna har stängt av Abrahamsson.

TT: Hur allvarligt ser du på det som hänt med "Egor Putilov" och Dick Abrahamsson?

– Det är ju en väldigt omfattande diskussion som förs, i första hand över våra huvuden känner jag. Sedan är jag som partiledare inte detaljinsatt, det är andra som har bättre detaljkunskap om vad som hänt och hur det kunnat ske. Jag får hänvisa till gruppledningen i riksdagen och cheferna på tjänstesidan.

TT: Men är det här allvarligt?

– Det finns allvarliga inslag i detta av flera skäl, men jag är inte detaljinsatt och jag har väldigt svårt att uttala mig.

Utpekad som säkerhetsrisk

Det handlar dels om den nu avhoppade SD-tjänstemannen "Egor Putlov" med 4-5 olika alias, som av experter pekats ut som en säkerhetsrisk på grund av en fastighetsaffär med en dömd rysk brottsling, och dels om Dick Abrahamsson, som bland annat uttryckt sympatier för Putin och Ryssland på Facebook.

Jimmie Åkesson anser sig helt utan ansvar för rekryteringen och kan inte heller säga om det kommer att bli några konsekvenser för dem som varit inblandade i rekryteringen.

– Jag sysslar i första hand med politik, det här inte min sak i första hand, det finns andra som kan det här bättre.

"Aldrig bra"

En sådan här debatt är aldrig bra för ett parti, men om Sverigedemokraterna tagit skada är för tidigt att säga, menar han, SD:s hållning gentemot Ryssland är glasklar, framhåller han.

– Ryssland är det enda potentiella hotet mot Sverige, det är den mest aggressiva parten i vår del av världen. Det faktum att Sverige ligger där Sverige ligger gör Sverige till en potentiell om inte måltavla, så åtminstone att vi befinner oss i en väldigt riskfylld del av världen när Ryssland upprustar, när Ryssland får ett mer auktoritärt styre och när Ryssland ger sig på sina grannländer.