Bakgrund: Wallströmaffären

Affären om utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär började i förra veckan i samband med att Aftonbladet avslöjade att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, men ordförande Annelie Nordström sade att hon stannar på sin post åtminstone till den ordinarie kongressen i maj.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Wallström borde ha ordnat bostad på något annat sätt men att han har fullt förtroende för henne.

I måndags sade Margot Wallström till TT att hon välkomnar granskningen av affären.

– Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska! Jag vet precis vad som har hänt och det är bara att undersöka. Det är bättre att allt kommer fram, att allting blir klargjort, sade Wallström efter utrikesministermötet i Bryssel.

Fram till måndagen var det 5 000 personer som hade avsagt sig medlemskapet i Kommunal på grund av affären.

Riksenheten mot korruptions förundersökning gäller "om givande respektive tagande av muta för att utreda om brott har begåtts". Det finns dock enligt chefsåklagare Alf Johansson ingen misstänkt person.

– Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt, säger han.

Institutet mot mutor vill att åklagaren även granskar uppgifter om att Kommunals ordförande Annelie Nordström av regeringen utsågs till ordförande i en analysgrupp om framtidens arbete, bara några veckor efter det att Wallström fick sin lägenhet av Kommunal, rapporterar TV Nyheterna. Uppdraget innebär ett arvode på 72 000 kronor.

– Som företrädare för allmänheten ska man inte ens hamna i närheten av sådana situationer där ens objektivitet kan ifrågasättas. Det här väcker ju också frågetecken kring Kommunals intresse i att erbjuda den här lägenheten, säger institutets generalsekreterare Helena Sundén till TV4.

Wallström välkomnar

Margot Wallström vill inte uttala sig mer än i ett kort skriftligt uttalande: "Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat".

Statsminister Stefan Löfven tycker inte att Margot Wallström behöver ta timeout.

– Nej, det är bra att den här frågan utreds, och nu får vi se vad utredningen ger och under den tiden ska Margot Wallström fortsätta att göra sitt arbete, sade han när han sent på kvällen anlände till Davos i Schweiz för att delta i Världsekonomiskt forum under två dagar.

På frågan om hur han tror att väljarna ser på det som hänt sade statsministern:

– Det är omöjligt för mig att veta. Det är viktigt att utredningen får starta, och klargöra.

Från Moderaternas håll anser tre M-distrikt liksom Moderata ungdomsförbundet att ett misstroendevotum ska riktas mot Wallström. M-ledaren Anna Kinberg Batra håller inte med.

– Vi utesluter inte att någon gång använda misstroendeinstrumentet, men det är inte aktuellt nu. Jag tycker i princip att det ska vara stora, uppenbara och främst politiska skäl som ligger till grund för att använda misstroendeinstrumentet.

Uppmanas ta timeout

Såväl Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström som Kristdemokraternas motsvarighet, Lars Adaktusson, vill dock se att Wallström "reflekterar över sin situation" och tar timeout.

– Hon bör ta en paus, och ta ett steg tillbaka. Av respekt för rättstaten tycker jag. Dessutom, det här är en väldigt tuff process på ett personligt plan, med stor turbulens och stor påverkan, säger Wikström.

Det finns dock inget i vare sig regeringsformen eller riksdagsordningen som säger att ett statsråd måste kliva av för att en förundersökning inletts, säger grundlagsexperten Magnus Isberg.

– Sedan är en förundersökning inte så förfärligt allvarligt, även om det naturligtvis inte är så bra för statsrådet, säger Isberg.