Detta har hänt:

Uppgifter. Det var i slutet av oktober 2010 som beväpnad och maskerad polis sparkade in dörrarna och stormade de misstänktas bostäder i Rannebergen i nordöstra Göteborg. Männen greps inför sina familjer. Anledningen var att åklagaren hade fått uppgifter från Säpo om att en bomb skulle explodera i Nordstans köpcentrum i Göteborg.

• Släpptes. De misstänkta släpptes senare, helt friade från misstankar.

• JO. De utsatta männen vände sig till JO för att utreda om polis och åklagare agerat rätt. JO vände sig i sin tur till Riksåklagaren. 

• Granskat. Även polisens agerande i fallet har granskats i efterhand. Den förundersökningen lades ned efter att ha prövats av högre åklagare. Ingen enskild polis kunde lastas för bristerna som ledde till att fel personer blev föremål för ingripanden.

I medierna kallades han under processen 39-åringen. Två år har gått och minnena av vad som hände den där natten, då beväpnad och maskerad polis stormade hans lägenhet och grep honom, lever fortfarande kvar.

– De gick in och kränkte och trampade på mig inför min fru och mina barn. Men jag har fått vänja mig med att leva med det, säger den i dag 41-årige mannen som misstänktes vara ett vittne till det planerade bombhotet.

De fyra männen som utsattes för dessa misstankar har tidigare vänt sig till justitieombudsmannen, JO, och begärt en utredning om åklagare och polis agerade enligt lagen. 41-åringen visste inte att Riksåklagaren fått i uppdrag att granska åklagarens handläggning och komma med ett yttrande. Men är inte förvånad över vad RÅ kom fram till – att åklagaren agerade rätt.

– De har hållit den linjen hela tiden. De har svårt att stå för sina misstag. Det finns ingen rättvisa, jag saknar ord. Jag är besviken.

Han ger trots detta inte upp.

– De agerade på det här sättet utan grund. De kunde ha ringt på. Hur kan man säga att det är rätt? Jag har kämpat i två år utan resultat. Just nu känns det meningslöst. Men jag hoppas att JO kan fatta ett vettigt beslut som sätter punkt för det hela.