– Hennes tidsuppgifter har varierat under hela utredningen.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm om vittnesmålet från den morddömdes hustru.

Bakgrund: Lisa Holm

17-åriga Lisa Holm försvann tidigt en söndagskväll i juni när hon skulle åka hem från sitt sommarjobb på ett kafé på Kinnekulle i Västergötland.

En rad av hennes tillhörigheter hittades i närheten och ett stort sökpådrag drogs igång.

Fem dagar efter försvinnandet hittades flickans kropp, gömd i en arbetsbod på en gård några kilometer från kaféet.

35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetade i området, greps och häktades som misstänkt för mord.

Han åtalades senare och dömdes i Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse. Enligt domen blev flickan hängd. Motivet för brottet kan ha varit sexuellt.

Bilevicius nekar till brottet och har överklagat domen.

Rättegång pågår nu i Göta hovrätt. Den avslutas på måndag.

Hovrättens rättegång hålls, av praktiska skäl, i Skaraborgs tingsrätts lokaler i Skövde.

Hustrun till Nerijus Bilevicius var under en kort tid själv misstänkt för brott i samband med mordet. Hon friades sedan helt. Men hennes 35-årige make dömdes i Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för att ha mördat 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle. Han hävdar själv att han är oskyldig.

På fredagen förhördes hustrun av Göta hovrätt, via videolänk från en domstol i hennes hemland Litauen. Själva förhöret tog ungefär två timmar.

Det viktigaste i hustruns vittnesmål är var Nerijus Bilevicius befann sig efter klockan 18 den söndagskväll i juni då Lisa Holm mördades. Hon berättade att maken kom hem två gånger före klockan 18 för att hämta arbetsverktyg. Hon säger sig också vara säker på att han var hemma cirka en kvart före klockan 19. Då drack familjen kaffe utanför huset, och en bil körde förbi.

Kritisk mot polisen

Hustrun gav också bilden av att Bilevicus nog var hemma även mellan dessa tidpunkter, men återgav ingen speciell situation. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm tycker inte att förhöret ändrade något i bedömningen av vad som hänt.

– Hennes tidsuppgifter har varierat under hela utredningen. Nu är det upp till domstolen att värdera hennes uppgifter, säger Wennerholm.

Den dömdes hustru är kritisk till hur hon behandlades av polisen efter gripandet, bland annat att man hånfullt sagt "gästarbetare, gästarbetare".

Nerijus Bilevicius arbetsgivare, godsägare Arne Jönsson på Blomberg, vittnade också på fredagen. Han gav en mycket positiv bild av den morddömde.

– Jag har haft stor respekt för hans kunnande och arbete, och därför släppte jag honom lite närmare mig i ett tidigt skede. En mycket pålitlig person, sade Jönsson i hovrätten.

"Ville slå vad"

Bilevicius såg rörd ut när han hörde berömmet. Även Arne Jönsson kom med kritik mot polisen. Vid ett tillfälle ville en polisman slå vad om att Bilevicius inte skulle bli friad, uppger godsägaren.

Bland fredagens vittnen fanns även en dna-expert och en pensionerad polisman, som passerade kaféet på Kinnekulle strax innan Lisa Holm försvann. För en lekman verkade inget av dessa vittnesmål få avgörande betydelse. Rättegången avslutas på måndag.