– Något annat motiv än sexuellt är svårt att hitta.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm om mordet på Lisa Holm. (TT)

Fakta: Försvinnandet

Söndag 7 juni: Lisa Holm stänger kaféet där hon jobbar vid 18-tiden. Hon ska åka moped till hemmet utanför Skövde, men kommer aldrig fram.

Måndag 8 juni: Polisen ser allvarligt på försvinnandet. En av Lisa Holms handskar hittas i en lada nära kaféet.

Tisdag 9 juni: Flickans namn och bild publiceras, för att allmänheten ska kunna hjälpa till.

Onsdag 10 juni: Flera föremål som tillhör Lisa Holm hittas i trakten. Cirka 900 personer deltar i Missing Peoples sökpatruller.

Torsdag 11 juni: Ännu en av flickans tillhörigheter hittas. Polisen har fått in cirka 700 tips och hållit ett 100-tal förhör.

Fredag 12 juni: Nya fynd görs. På kvällen hittas en död kropp i en byggnad. Tre personer grips.

Lördag 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats.

Enligt åklagaren blev Lisa Holm hängd i en lada strax intill kaféet där hon sommarjobbade på Kinnekulle i Västergötland. Flickan försvann när hon skulle åka hem från kaféet vid 18-tiden en junikväll.

Efter ett stort sökpådrag hittades hennes döda kropp fem dagar senare, väl gömd i ett smalt klädskåp i en arbetsbod någon kilometer från kaféet. Den åtalade 35-åringen jobbade i området, och har haft tillgång till både ladan och boden.

Delvis avklädd

När Lisa Holm försvunnit lät polisen tidigt göra en så kallad gärningsmannaprofil.

– Den pekade mot en person med god lokal anknytning, eftersom man gjorde fynd vid en väg som inte så många känner till, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Åklagaren hävdar att 35-åringen kört den döda kroppen från ladan till arbetsboden i sin bil, trots att inga spår av flickan hittats i denna.

Obduktionen visar att flickan inte utsatts för något sexuellt övergrepp. Däremot var kroppen delvis avklädd när den hittades. Flickans mun hade tejpats igen.

– Något annat motiv än sexuellt är svårt att hitta, som vi ser det, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Händelse dagen före

En kvinna har lämnat tips till polisen om en händelse som inträffat dagen innan Lisa Holm försvann. Hon var ute och joggade, när en man ropade och ville fråga om vägen. Han propsade på att hon skulle komma in i hans bil.

– Hon tyckte det var obehagligt och joggade vidare, berättar åklagaren.

Kvinnan har, med viss säkerhet, pekat ut 35-åringen som den som frågade.

Den åtalade nekar helt till brottet. Men hans blod har hittats på Lisa Holms jacka, och på en repstump. Spår av sperma från 35-åringen har hittats i ladan.

Ville stoppa sökande

Vid ett tillfälle försökte 35-åringen hindra Missing People sökande efter Lisa Holm. Det gjorde polisen intresserad.

– När en grupp från Missing People ska söka kommer den nu åtalade och tar kontakt med Missing People och uppger att det redan är sökt i området. De börjar i alla fall söka och hittar Lisa Holms mopedhjälm, jacka och öronproppar i en rishög, säger Lars-Göran Wennerholm.

35-åringens hustru och yngre bror var tidigare misstänkta för att ha varit inblandade i brottet, men har friats av åklagarens utredning. Båda har sagt att de inte vill medverka som vittnen vid rättegången.

Fyra rättegångsdagar är planerade i Skaraborgs tingsrätt, med start på onsdag.