Fakta: Detta har hänt

7 juni: Lisa Holm försvinner när hon för första gången på egen hand ska åka hem från jobbet på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Polisen har inlett en stor sökinsats, där man efter ett par dagar tar hjälp av Missing People.

12 juni: Tre personer, två bröder och en kvinna som är gift med en av dem, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.

13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls.

16 juni: Männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

23 juni: Kvinnan släpps.

30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre brodern, en 35-åring, och åklagaren begär honom omhäktad.

7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka utanför Skövde.

Juli-oktober: Det avslöjas att flera fynd gjorts, bland annat har hennes hjälm, handskar jacka och örhängen hittats. Dna-analyser visar att 35-åringens blod påträffats på Lisa Holms kläder. Åklagaren begär åtalsförlängning sju gånger.

23 oktober: Åtal väcks mot den misstänkte.

28 oktober–3 november: Rättegång.

Fakta: Rättegången

Rättegången i Lisa Holm-fallet pågick i fem dagar i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Onsdag 28/10: Åklagarens sakframställan samt syn på det område där mordet ska ha ägt rum på Kinnekulle.

Torsdag 29/10: Målsägandeförhör, i det här fallet med Lisa Holms far. Därefter förhör med den misstänkte 35-åringen. Dessutom flera vittnesförhör med bland annat arbetskollegor till Lisa Holm samt personer som har befunnit sig i det aktuella området vid tiden för mordet.

Fredag 30/10: Ytterligare vittnen, som advokat Inger Rönnbäck kallade in under onsdagen. Bland annat den polis som kom till den misstänkte på natten efter försvinnandet och personer som gjort olika iakttagelser i området.

Måndag 2/11: Vittnesförhör med bland annat personer från Missing People, grannar och personer som arbetat med 35-åringen samt kriminaltekniker, rättsläkare och en expert från polisens gärningsmannaprofilgrupp.

Tisdag 3/11: Förhör med 35-åringen och förhör via telefon med hans hustru. Personalia kring 35-åringens personliga förhållanden samt slutanföranden från vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och advokat Inger Rönnbäck.

Skaraborgs tingsrätt väntas ge besked under onsdagseftermiddagen om 35-åringen ska sitta kvar i häktet i väntan på dom eller försättas på fri fot. Han har redan suttit häktad i nästan fem månader och har hela tiden nekat till att veta något om vad som hänt Lisa Holm. Hennes pappa, mamma och syster, som varit med under de fem rättegångsdagarna och hoppats på svar, fick vänta förgäves.

Dna på flickans kläder

Men vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm målade upp sin bild av händelseförloppet, som han stöder med bevis i form av vittnesuppgifter och framför allt att 35-åringens dna har hittats på både in- och utsidan av Lisa Holms kläder. Han beskriver att 35-åringen lockat flickan till ladan mitt emot kaféet i Blomberg på Kinnekulle efter att hon slutat för dagen. Där övermannade han henne, hängde upp henne på ett rör och körde sedan kroppen till en gård några kilometer bort där han tryckte in kroppen i ett klädskåp i en arbetsbod.

– Det var planlagt, säger åklagaren.

– Oerhört rått och brutalt.

Inga reaktioner

Lisa Holm har antingen dött genom strypning eller hängning, enligt åklagaren. Hon har inte utsatts för något sexuellt övergrepp, men enligt åklagaren är motivet ändå sexuellt och handlar om tillfredsställelse av att döda. Något annat straff än livstids fängelse och utvisning kan inte komma på fråga, framhåller han.

Den åtalade gungade lätt fram och tillbaka. Ansiktet avslöjade inga reaktioner.

Tidigare under dagen gjordes ett nytt försök att prata med hans hustru som ändrat sig och nu ville vittna på telefon. Hon förklarade att hon tror på sin man och att han var hemma under tiden för Lisa Holms försvinnande. Men det är ett alibi som väger lätt, tycker åklagarsidan.

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck anser att 35-åringen har dömts på förhand i medierna och hon bad särskilt domstolen att inte låta sig påverkas av alla skriverier. Linjen som hon har drivit genom hela rättegången är att mordet har begåtts av någon annan. 35-åringens bror lyfter hon fram som mer trolig.

– Jag yrkar på att min klient frias och försätts på fri fot, säger advokat Rönnbäck och gjorde allt för att smula sönder olika vittnens uppgifter.

"Slumpvis utvald"

Vad gäller dna-fynden så tog hon upp risken att det har blivit fel i hanteringen. 35-åringens dna skulle också ha kunnat hamna på flickans kläder genom att det har funnits hans dna i lokalerna där han arbetat.

Målsägandebiträdet tror inte på slump eller otur.

– Nu vet vi att han har varit där med sina fingrar, säger advokat Tore Brandtler.

Däremot framhåller han vilken otur Lisa Holm hade.

– Hon är slumpvis utvald, vill jag påstå, säger Brandtler.