Den extremistiska gruppen Ansar al-Islam har tagit på sig ansvaret för de brutala morden på hbtq-aktivisterna Xulhaz Mannan och Mahbub Rabbi Tonoy, som hackades till döds vid attacken i går, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Olof Blomqvist, Bangladeshexpert vid Amnesty International i London, säger sig skönja ett mönster där attacker mot ateister, sekulära aktivister och kulturpersoner inträffar med allt tätare mellanrum. Sedan februari i fjol har nio människor mördats – fyra av dem under den senaste månaden.

– Bangladesh är ett extremt politiserat samhälle, där det pågår en kamp mellan sekulära och konservativa krafter. Vi ser nu en extrem form av den kampen, där extrema islamistiska grupper attackerar dem som de anser vanärar islam, säger Olof Blomqvist.

Straffar sig inte

Enligt Amnesty har de extremistiska grupperna lärt sig att attacker inte straffar sig.

– Vi pratar ofta med bloggare som tar emot hot från islamistiska grupper, som går till polisen, som i sin tur hotar att rikta anklagelser mot bloggarna själva. De är fångade mellan islamisterna på ena sidan, och en regering som inte gör tillräckligt mycket, och som i värsta fall försöker att fängsla och förtrycka dem, säger Olof Blomqvist:

– Vi har inte sett någon hög regeringsrepresentant som satt ned foten. Vi efterlyser en meningsfull rättsprocess mot dem som är misstänkta i de här fallen, och att de som är skyldiga verkligen ställs till svars.

Uppmaning från Kerry

USA:s utrikesminister John Kerry uppmanar myndigheterna i Bangladesh att gripa dem som ligger bakom morden, enligt AFP.

"Beklagar brutala mord på @USAID lokalanställd personal och en annan bangladeshisk förkämpe. De skyldiga måste ställas inför rätta", skriver Kerry i en tweet, där han hänvisar till att den ena av dem har jobbat på den amerikanska ambassaden.