Fakta: Terrorattackerna i Paris

På kvällen fredagen den 13 november utlöser en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike möter Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödas och Frankrikes president François Hollande evakueras snabbt från arenan.

Trettio minuter senare utlöser ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion.

Samtidigt öppnar attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödas. En av attentatsmännen spränger sig själv till döds.

Klockan 21.40 går tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal håller en konsert, skjuter mot folkmassan och tar gisslan. Tre timmar senare stormar polisen Bataclan. Då har 89 personer dödats av attentatsmännen.

Terrordåden, som är de värsta i Frankrikes historia, kräver 130 liv. Över 352 människor skadas.

Källa: AFP

Belgiens nationella kriscentrum varnar i ett uttalande för ett "nära förestående hot" i Bryssel.

"Efter vår senaste utvärdering... har centret höjt terrorberedskapen till nivå fyra, vilket betyder ett väldigt allvarligt hot för Brysselregionen", heter det i kommunikén.

Tunnelbanan har stängt under helgen, fotbollsmatcher, konserter och andra evenemang har ställts in. Myndigheterna uppmanar medborgarna att undvika folksamlingar, shoppingcenter och allmänna transporter, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Militär närvaro

– Det märks att det är mycket större närvaro av polis och militär med automatvapen, vilket man inte är van vid som svensk, säger Helena Zimmerdahl, som är pressråd vid den svenska EU-representationen i Bryssel.

Hon beskriver det som ett nytt läge, i och med att hotet höjs till den högsta nivån, men känner sig inte själv rädd eller orolig.

– Det enda man kan göra är att leva livet som vanligt, men inte söka sig till risksituationer.

Ingen reseavrådan

– Jag är på väg ut ur Bryssel med en buss. Tunnelbanan var stängd och det stod militärer på lite olika ställen med skjutklara vapen när vi åkte därifrån på morgonen, säger Per Heister, rådgivare vid EPP-gruppen i Europaparlamentet, till TT.

Utrikesdepartementet (UD) uppskattar att det finns 5 000–6 000 svenskar i Bryssel.

– Vi uppmanar svenskar att följa råd från lokala myndigheter, men det är ingen avrådan från att resa dit, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst till TT.

I centrum för utredning

Enligt ABC News, som varit i kontakt med två vänner till Salah Abdeslam – en av de huvudmisstänkta i terrorattentaten i Paris – befinner sig Abdeslam i Bryssel. Han ska via Skype ha bett om hjälp med att ta sig till Syrien.

De senaste dagarna har tre personer anhållits av belgiska åklagare för delaktighet i Parisdåden för en vecka sedan, då 130 personer dödades.

Belgiens huvudstad har stått i centrum för utredningen av Parisattentaten sedan det framkommit att två av självmordsbombarna bodde där.

Senast någon del av landet var satt under den högsta terrorberedskapen var i maj 2014, då judiska skolor, synagogor och andra institutioner varnades, uppger Reuters. En beväpnad man dödade då fyra personer på ett judiskt museum i Bryssel.