Fakta: Ryssland och USA enades

Efter flera veckors intensiva kontakter, och en sista förhandling som varade i mer än ett halvt dygn, presenterade USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov i fredags en uppgörelse om vapenvila i kriget i Syrien. Den träder i kraft vid solnedgången i dag, måndag 12 september.

Avtalet har välkomnats av många parter i kriget, bland andra Turkiet samt regimen i Damaskus. I dag inleds också den muslimska högtiden id al-adha, vilket i sig brukar innebära en nedgång i stridigheter.

Ändå är förhoppningarna relativt små. Vissa rebellgrupper omfattas inte av vapenvilan, och har uttryckligen förkastat den. Det finns också tvivel om att i första hand USA ska få med sig alla sina allierade i kriget på eld upphör.

Om vapenvilan håller i en vecka ska stormakterna sedan intensifiera samarbetet. Bland annat ska USA och Ryssland då inrätta en gemensam bas för att med flygattacker bekämpa terrororganisationerna IS och Jabhat Fatah al-Sham – tidigare al-Nusra-fronten.

President Bashar al-Assad markerade i morse inledningen på storhelgen id al-Adha genom att be i en moské i Daraya (Darayya). Denna Damaskus-förort hann bli legendarisk för sitt regimmotstånd under flera års krig, innan oppositionskrigare fick fri lejd och området evakuerades tidigare i sommar.

Det är nu bara timmar kvar tills den av Ryssland och USA framförhandlade vapenvilan ska träda i kraft. Men fram tills dess rapporteras om intensiva bombningar på flera håll.

"Dag och natt"

Under gårdagen dödades minst sex civila i flygangrepp i Aleppo, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som med hjälp av vittnen på plats bevakar kriget från Storbritannien. I anfallet mot rebellkontrollerade delar av staden skadades 30 personer.

– Vi hoppas att det kan bli en vapenvila så att civila får en paus. Beskjutningen pågår dag och natt, det är riktat dödande, belägrade städer, säger Abu Abdullah, som bor i rebellkontrollerade östra Aleppo, till nyhetsbyrån AFP.

– Civila har inte längre något hopp.

Flygräderna verkar ingå i en flera dygn lång luftkampanj mot två av rebellernas nyckelfästen. De inblandade flygplanen är oidentifierade, men tidigare är det främst den syriska regimen samt Ryssland som har stått för liknande räder.

100 döda

I lördags räknades till sammanlagt minst ett 100-tal döda. De flesta av offren kom i anfall mot Idlib i nordvästra Syrien, enligt regimkritiska SOHR. I svårt sargade Aleppo dödades då över tio civila.

En viktig del av vapenvile-avtalet är att hjälpsändningar ska få fri lejd till belägrade områden.

Under det fem år långa kriget i Syrien har minst uppemot 300 000 människor mist sina liv. Det har utlöst en flyktingvåg som sätter i första hand grannländerna under hård press, men även blivit den kanske största politiska frågan just nu i Europa.