Fakta: Elfenbenskusten

Elfenbenskusten har tidigare setts som Västafrikas stormakt, och ligger centralt placerat i regionen, mellan Liberia och Guinea i väster, Mali och Burkina Faso i norr, och Ghana i öster. Atlanthamnarna i söder är viktiga transportnav för hela regionen.

Befolkningen uppgår till drygt 20 miljoner. Yamoussoukro är formell huvudstad, men Abidjan är den i särklass största och viktigaste staden.

Det västafrikanska landet har tidigare hyllats för sin stabilitet, men ett väpnat uppror 2002 splittrade nationen i två delar.

Vid presidentvalet 2010 slets landet återigen isär av en väpnad maktkamp mellan presidentkandidaterna. Under konflikten flydde en miljon ivorianer från sina hem och 150  000 tog sig till grannlandet Liberia.

Landet leds av president Alassane Ouattara.

Källa: BBC

Attacken riktades mot tre hotell på semesterorten Grand-Bassam, populär bland turister från västländer. Fyra av de döda var européer.

Gärningsmännen var enligt vittnesuppgifter maskerade och kraftigt beväpnade.

– Jag simmade, sedan började det och jag sprang iväg, säger vittnet Dramane Kima till Reuters.

Ett vittne uppger för AFP att en av angriparna skrek "Allahu akbar" (Gud är större). Nordafrikanska terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) tar på sig dådet, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Döda i sanden

Flera personer sköts ner på stranden och bilder från platsen visar döda som ligger i sanden.

– Sex angripare kom till stranden i Bassam i eftermiddags. Vi har 14 civila och två soldater ur specialstyrkorna som olyckligtvis dödades, säger landets president Alassane Ouattara när han besöker platsen.

Elfenbenskustens inrikesminister uppger att minst "sex terrorister har oskadliggjorts".

Svenska utrikesdepartementet har inte några uppgifter på att svenskar drabbats, men undersöker saken.

– Man försöker få fram information om vad som har hänt och om några svenskar är inblandade, säger Kent Öberg vid UD:s presstjänst till TT.

Frankrike fördömer

Minst en av de döda var fransk medborgare. Frankrikes president Francois Hollande fördömer dådet, som han kallar en "feg attack", och uppger att landet kommer trappa upp kampen mot terrorism och hjälpa Elfenbenskusten att hitta de skyldiga.

Elfenbenskusten har inte tidigare utsatts för terrordåd, men har pekats ut som ett möjligt mål sedan landet bidragit till Frankrikes insats mot islamistiska extremistgrupper i Mali.