Fakta: Kidnappad i fem år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen.

Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har några gånger släppt filmer på gisslan.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har bidragit till svårigheterna att få gisslan fri.

Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015.

Källa: TT

Den sydafrikanska hjälporganisation som sedan 17 månader tillbaka försöker få Gustafsson fri, säger att den via mellanhänder har ordnat så att svensken och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan ska få paket med "brev, kex och godis" från sina familjer. Organisationen, Gift of the Givers (GOTG) säger sig också ha lovats en video från kidnapparna i al-Qaida i Islamiska Magreb (Aqim).

Förhandlingarna fortsätter, skriver GOTG i ett pressmeddelande. "Vi ber för att vi lyckas få till stånd en villkorslös frigivning till jul eftersom vi har slut på alternativ".

GOTG:s medlare har ombetts möta "inflytelserika" människor vid den algeriska gränsen och organisationen skriver att den nu har tappat förbindelsen med medlaren.

5 miljoner dollar

I mars krävde kidnapparna fem miljoner USA-dollar (46 miljoner kronor) vardera för Gustafsson och McGowan, enligt GOTG. "Vi förklarade att det finns ingen stat, inget företag, ingen arbetsgivare som kan få fram de här pengarna, familjerna har inte möjlighet och Gift of the Givers betalar inte lösesummor".

Kidnapparna sade då att de i stället för en lösesumma skulle gå med på att vissa fångar i Mali eller grannlandet Niger släpptes.

"Vi svarade att detta var en politisk begäran som skulle kräva att regeringarna i Sverige, Sydafrika, Niger och Mali ingriper och att en följd skulle bli folkliga protester. Vi sade att vi inte har kontroll eller kapacitet att göra detta."

"Sista bud"

I juni svarade kidnapparna med ett "sista bud": fem miljoner dollar för svensken, fyra miljoner för sydafrikanen.

GOTG svarade då med att offra hundratals djur i samband med ramadan i regionens fattiga byar, vilket gav nytt hopp och nya kontakter.

Lokala ledare i regionen förhandlar fortsatt på uppdrag av GOTG med kidnapparna. De äldste inom Aqim uppges vara redo att villkorslöst släppa gisslan men möter motstånd från yngre medlemmar.

Johan Gustafsson och hans vänner kidnappades i Timbuktu i Mali den 25 november 2011.