– Min klient hävdar att han är 16 år och vår uppfattning är att åklagarens underlag för att påstå att han är äldre är bristfälligt.

Advokat Claes-Göran Swenneby försvarar en av de två som åtalats för grov barnvåldtäkt i Alvesta. Åklagaren hävdar att båda är över 18.

Fakta: Åtalet

Två boende på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta åtalas för grov våldtäkt mot barn från samma boende i Alvesta den 4 januari.

Delar av övergreppet filmades och åklagaren åtalar även för barnpornografibrott.

Enligt åklagaren skedde våldtäkten ute i skogen, cirka 30 minuters promenad från HVB-hemmet. Pojken ska först ha blivit slagen och därefter våldtagen, först av den ene och sedan av den andre.

Brottet är grovt, anser åklagaren, på grund av offrets låga ålder, att det var två förövare och att våldtäkten föregicks av slag. Att det också filmades anser åklagaren visar på särskild hänsynslöshet och råhet.

Källa: Växjö tingsrätt och åklagarens presskonferens

– Min uppfattning är att båda är över 18 år, säger kammaråklagare Emma Berge.

Larmet om den misstänkta våldtäkten kom från personalen på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta den 4 januari. En tolvårig pojke hade varit ute i skogen med två äldre personer på boendet och kom tillbaka och berättade att han blivit våldtagen. På en 59 sekunder lång filmsnutt hade delar av förloppet dokumenterats – filmen hittades senare i de båda åtalades mobiler.

– Det man hör på filmen visar att det är en person som inte vill vara med om detta, säger åklagaren, som också hänvisar till annan teknisk bevisning.

Kräver utvisning

De åtalade hävdar att de är 15 respektive nyss 16 år fyllda. Men det tror inte åklagaren på. Hon kommer att kräva ett flerårigt fängelsestraff och därefter utvisning, något de inte kan dömas till om de är under 18.

Bilder från tandröntgen tyder på att de är 19 år, eftersom deras tandutveckling nått sin fulla mognad. Sådan medicinsk åldersbedömning är starkt ifrågasatt av läkarkåren. Felmarginalen kan vara upp till fyra år, påpekade Svenska Läkaresällskapet i en protestskrivelse till Socialstyrelsen i höstas.

Men åklagaren menar att det finns fler uppgifter som tyder på att de åtalade är över 18, bland annat att de på Facebook sagt sig vara äldre.

"Bristfälligt underlag"

– Min klient hävdar att han är 16 år och vår uppfattning är att åklagarens underlag för att påstå att han är äldre är bristfälligt, säger försvarsadvokat Claes-Göran Swenneby.

Hans klient medger sexuellt umgänge med pojken, men har inte uppfattat honom som minderårig. Därmed behöver domstolen även ta ställning till pojkens ålder.