Solängens äldreboende i Bålsta, Håbo kommun, vill att alla boende ska känna sig som hemma. Därför bjuds de boende var tredje vecka på en riktig lyxlunch, något som också Expressen har skrivit om.

– Senast hade vi toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis som huvudrätt och vit choklad med hallonsås till efterrätt. Till maten, som varierar gång till gång, serveras det vin, säger Emmeli Söderberg, enhetschef för Solängens äldreboende, till Metro.

Initiativet togs utav kockarna på egen hand, något som Emmeli Söderberg är väldigt stolt över.

– Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för det här. Alla i personalen jobbar för att de boende ska få njuta av speciella saker. Håby kommun har också gjort en stor satsning på maten för de äldre, vilket gör det lättare att erbjuda bra alternativ.

LÄS MER: Lång väntan för plats på äldreboende

Det är inte bara maten som Emmeli Söderberg och hennes personal jobbar med. Överlag försöker de skapa en hemlik miljö för sina boende.

– De flesta som bor här har lämnat ett hem som de bott i under en lång tid. Därför vill vi göra deras vistelse här så lik som de hade det hemma som möjligt. Det är hela syftet med boendet, säger hon.

Reaktionerna från de boende har varit väldigt positiva. Alla är inte i tillståndet att delge sin glädje verbalt, men det märks.

– Alla har väldig god aptit. Jag tror det hör ihop med att vi alltid anstränger oss för att servera bra mat. Då ser de fram emot måltiden varje gång, säger Emmeli Söderberg.

LÄS MER: Skärpt bemanning på äldreboenden