– Det handlar om 120 fall med liknande tillvägagångssätt som vi fått kännedom om under de senaste månaderna. Sedan lär det dessutom finnas ett omfattande mörkertal, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Har ringt upp patienter

"Läkaren" har ringt upp patienter som har sökt vård på olika landsting runt om i landet. Han har kunnat redogöra för patientens symptom och sjukdom och har sedan erbjudit specialanpassad medicin som inte finns i Sverige.

– Han har också sagt att de pengar de betalar till honom kommer att ges tillbaka via Försäkringskassan, säger Jan Olsson.

Polisen utreder nu bland annat om den eller de personer som har utgett sig för att vara läkare kan ha hackat sig in på landstingens databaser eller om någon anställd med access till journaler har sålt information till bedragarna.

– Vi utesluter ingenting. Men det kan ju också vara så att den som kallar sig läkare på ett manipulativt sätt lockat den äldre personen att berätta om sin sjukdom, säger Jan Olsson.

Kunde ordna medicin – för 3 000 dollar

En 90-årig kvinna i Jönköpingstrakten fick nyligen ett samtal från en "överläkare", bara veckan efter att hon hade sökt vård för magproblem. Enligt journalen hade kvinnan problem med sammanväxta blodkärl – något som bedragaren också förklarade under telefonsamtalet.

– Han sade också att han kunde ordna medicin om hon betalade 3 000 dollar, säger kvinnans barnbarn till P4 Jönköping.

Banken anade dock oråd och stoppade betalningen.

TT: Har ni några spår efter den falske läkaren?

– Ja, men jag vill inte gå närmare på det i nuläget. Jag har ändå gott hopp om att vi ska lösa det här, säger Jan Olsson.