Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien inleddes 2011 som ett uppror i form av fredliga protester mot regimen, men övergick sedan i ett regelrätt inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.

Både Ryssland och USA deltar med stridsflyg i kriget. Ryssland stöder Bashar al-Assads regim, medan USA leder en allians som bekämpar terrorstämplade Islamiska staten och andra jihadiströrelser. USA har också gett stöd till flera så kallade moderata rebellgrupper.

Fler än 300 000 människor har dödats och hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Omkring 6,5 miljoner är internflyktingar medan närmare 5 miljoner har lämnat landet enligt FN. De flesta har flytt till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

Flera fredsinitiativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas. Nu senast en vapenvila som medlats fram mellan USA och Ryssland, som trädde i kraft för två veckor sedan men som snabbt kollapsade.

I sitt hem i det rebellkontrollerade östra Aleppo lyssnar Monther Etaky på radio tillsammans med sin familj, frun Walaa och sonen Yazeed, snart 3 månader. Han väntar på att de ska meddela att himlen ovanför honom är tom på stridsflyg – men än så länge fortsätter bombandet.

Familjen har flyttat in i det säkraste rummet i lägenheten och packat de viktigaste sakerna i en väska. Nästa attack kan mycket väl träffa just deras hus. Även om de skulle överleva har de ingenstans att vägen.

"Jag kan inte lämna min familj, vi har bestämt oss för att stanna här tillsammans. Om vi dör, dör vi i alla fall tillsammans. Och vi har inget annat ställe där vi skulle kunna gömma oss. Det finns ingen säker plats här längre" skriver Etaky i ett meddelande till TT.

Blir färre och färre

Monther Etaky beskriver tillvaron i östra Aleppo som ett fängelse där invånarna är inspärrade på obestämd tid – eller åtminstone fram till döden. Östra Aleppo står under belägring sedan i början av september, tillgången på mat och medicin är knapp och situationen förvärras ständigt.

Etaky bor nära en av frontlinjerna och säger att han alltid sover med ett öga öppet.

"Vi äter samma mat som i fängelser, det finns ingen medicinsk hjälp, knappt några räddningsarbetare som kan dra fram oss från rasmassorna. Ingen bryr sig längre om Aleppo, vi kan inte visa solen för våra barn och vi oroar oss för deras framtid. Vi blir färre och färre för var dag som går" skriver han.

För fjärde dagen i rad har flera platser i de delar av staden som kontrolleras av oppositionen utsatts för intensiva flyganfall. Sedan i torsdags har över 120 personer dödats, nästan alla civila, i syriska och ryska flygräder mot östra Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

"Barbarism"

Blodbadet i Aleppo har fått USA:s FN-ambassadör Samantha Power att anklaga Ryssland – allierad med Damaskus – för barbarism. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har sagt att det "uppenbart systematiska användandet" av bland annat brandbomber och så kallade bunkerbomber i tätbefolkade områden kan utgöra krigsbrott.

Enligt Kreml hotar den hårda FN-retoriken möjligheterna att lösa krisen och enligt talespersonen Dmitrij Peskov hoppas Ryssland fortfarande på en politisk process i Syrien.

Trots det urskillningslösa bombandet vill Monther Etaky, som är starkt kritisk till Assadregimen, inte lämna staden, även om han skulle ha chansen.

"Aleppo är mitt hem. Jag har levt i frihet här och kämpat för att hjälpa mitt folk. Människor som känt doften av frihet kommer aldrig att ge upp. Jag har inget att förlora. Över 50 av mina vänner har dött, det har blivit normalt. Jag har ställts inför döden på många sätt, hur skulle jag kunna vara rädd? Jag stannar till dess att regimen utplånar mig."