Förlossningsdepression

Det är svårt att säga hur många av alla med spädbarn som får en depression eftersom inte alla söker hjälp. En uppgift som ofta förekommer är att ungefär 8-15 procent får en depression efter förlossningen.

Det är inte större risk att bli deprimerad när man får barn än att få en depression vid andra omvälvande faser i livet.

Men eftersom en depression riskerar att påverka relationen mellan föräldrarna och kan ha negativa effekter på barnets utveckling är det viktigt att söka professionell hjälp, till exempel på BVC.

Källa: 1177.se

Av rädsla att bli sedd som en dålig förälder vågar var tredje kvinna som drabbats av förlossningsdepression inte söka hjälp. Det visar en brittisk studie där 700 kvinnor deltagit uppger Daily Mail.

– Man känner en skam över att må dåligt över sitt eget barn, säger småbarnsmamman Alexandra Gardbeck, som födde dottern Lo i september förra året.

► LÄS MER: Var tionde förälder får förlossningsdepression

De första tecknen på depression är att man känner sig nedstämd, irriterad och saknar större intresse för dagliga aktiviteter. Efter att ha fött Lo drabbades Alexandra Gardbeck av en förlossningsdepression och tappade all energi. När vännerna som också fått barn började gå ut på promenader drog sig Alexandra för att lämna hemmet.

– Jag ville bara sova, säger hon.

Efter fyra till fem månader fick hennes man henne att söka hjälp.

– Hade det inte varit för honom hade jag nog fortfarande inte sökt hjälp, säger Alexandra Garbeck.

► LÄS MER: Kvinnor i storstan får oftare förlossningsdepression

Hon tror att få vågar söka hjälp eftersom ämnet är väldigt tabubelagt. I dag är Lo drygt ett år och Alexandra mår betydligt bättre. För att hjälpa andra har hon pratat ut om sina erfarenheter i tv. 

Enligt Lena Holzman, överläkare för kvinnokliniken på södersjukhusets psykosocialaenhet, ska man ta tecknen på allvar och hellre söka hjälp en gång för mycket.

– De flesta kvinnorna insjuknar inom tre månader efter förlossningen, säger Lena Holzman.

Vid tecken på förlossningsdepression ska man enligt Lena Holzman vända sig till en öppen psykiatrisk mottagning men har det gått så långt att man har tankar på att ta sitt liv ska man vända sig direkt till psykiatriakuten.