Fakta: NMO

* Neuromyelitis optica (NMO) är en allvarlig autoimmun sjukdom som oftast ger inflammation i synnerven och ryggmärgen. Men ibland kan den även påverka andra delar av centrala nervsystemet.  
* Inflammationen i ryggmärgen leder till förlamning och nedsatt känsel i ben och armar. Patienter med NMO får svårt att kontrollera urinblåsa och tarm.
* I Sverige insjuknar ett okänt antal personer varje år i NMO, något fler kvinnor än män.

* Diagnosen blandas ibland ihop med sjukdomen MS, Multipel Skleros, vilket kan leda till att patienter får fel behandling. 

* Sjukdomen är autoimmun vilket innebär att kroppen bildar antikroppar som går till attack på de egna nervcellerna. Attacken skapar en inflammation som ger skador på nervvävnaden som i sin tur leder till neurologiska symtom som förlamning och känselbortfall.

* Akuta skov behandlas med intravenöst kortison som lindrar immunförsvarets attack på nervcellerna. Man kan också göra en så kallad plasmaferes där man renar blodet från de skadliga antikropparna.

Källa: Hjärnfonden

Den kraftiga huvudvärken satt i under en månad, det hade varit stressigt i skolan så Alicia Enbom, 17, trodde att det berodde på det. Läkaren på vårdcentralen trodde att det var spänningshuvudvärk. Men hon fick feber och vid ett andra besök på vårdcentralen i början på oktober förra året visade proverna på något som inte stämde och som kunde likna borrelia. Så Alicia skickades till akuten där fler neurologiskaundersökningar tog vid. 

LÄS MER: Lena, 67, lider av ovanlig sjukdom: "Folk säger att jag ser för jävlig ut" 

Efter några timmar på sjukhuset gjordes flera neurologiska undersökningar och Alicia blev allt svagare i underkroppen. 

– Jag gick sämre och sämre, det stack i benen. Jag fick MR-röntgen, den tog över två timmar, och efter det var jag jättesvag och fick sitta i rullstol. 

När de vanligtvis smärtsamma ryggmärgsprovet genomfördes hade Alicia tappat all känsel i rygg och ben. Morgonen därpå var båda benen och högerarmen helt förlamade. 

– Jag kunde inte röra benen på fem veckor och jag hade inte funktion i magen, armarna var påverkade. Jag kunde lyfta ett smörgåsrån med ena armen, säger hon. 

LÄS MER: Elise, 16, lider av sällsynt sjukdom: Kan inte bryta ned protein 

Hon hade fått en inflammation i hjärnan, men ingen vet varför. Hon har fortfarande ingen exakt diagnos, men läkarna tror att det är något mellan NMO eller MS. 

Efter ett par veckor släppte förlamningen. 

– Det var jätteskönt, alla vi grät på avdelning när jag kunde vicka på tårna. Det var jätteskönt. Det var så ovant att börja gå igång när man suttit så där, säger Alicia. 

Efter rehabilitering och hård träning blev hon allt bättre och i januari blev hon utskriven från sjukhuset. Numer går hon till en sjukgymnast varannan månad. Hon kan gå och lever livet som vanligt. Den enda behandlingen hon har är en bromsmedicin som hon får en gång i halvåret. 

– Det är inget jag tänker ändra på, jag har klarat skolan det här året. Jag tänker leva så normalt som möjligt och hoppas att det inte kommer tillbaka. Jag kommer verkligen känna efter i så fall, så att man åker in i tid och inte blir så pass dålig som innan.

LÄS MER: Ida, 22, lider av ovanligt syndrom – kan inte sluta äta