Fakta: Norrmalmstorgsdramat

Norrmalmstorgsdramat inleddes den 23 augusti 1973.

Jan-Erik Olsson kommer beväpnad med en kpist in på Kreditbankens kontor i Stockholm och skottskadar den första polisen som kommer dit. Han tar fyra personer som gisslan och kräver att Clark Olofsson ska föras dit. Olofsson förs till banken samma eftermiddag.

Efter några dagar av resultatlösa förhandlingar låser polisen in alla i bankvalvet. Ytterligare en polis skadas av ett skott som kommer inifrån valvet genom ett uppborrat hål.

På den sjätte dagen släpper polisen in gas. Olsson och Olofsson ger då upp.

Källa: TT

Vid Norrmalmstorgsdramat 1973 krävde rånaren Jan-Erik Olsson att få tillgång till en snabb flyktbil – helst en Ford eller en BMW specificerade Clark Olofsson. Den Ford Mustang som rullades fram utanför banken 1973 är just nu till salu på annonssajten Blocket. Mats Fahlgrens mejlkorg har fullkomligt svämmat över av förfrågningar, men budet på 250 000 kronor häromdagen lockade inte.

– Jag tror mest att det var munväder. Han har inte hört av sig mer. Många mejlar in av nyfikenhet, säger han.

Priset är dock inte det viktigaste för att en försäljning ska gå i lås. Bilen ska helst av allt hamna i rätt händer.

– Man vill ju hitta en seriös köpare som har tänkt bevara och göra i ordning den. Om någon har en bilsamling så är det mer lockande än vad man får för den.

Nyheten om att den berömda flyktbilen är till salu i Umeåtrakten har givetvis inte gått obemärkt förbi.

– Jag ska vara med i lokalradion nu på eftermiddagen och TV4 har varit här och filmat. Nu sitter jag och väntar på att Aftonbladet ska höra av sig, säger Mats på måndagen.

Blir bilen kvar i hans ägor är tanken att bege sig till Stockholm 2023 – 50 år efter dramat.