Fakta: Allianspartiernas viktigaste jobbförslag

C

Ingångsavdrag. Arbetsgivaravgifter slopas på lön upp till 16 000 kronor i två år när en person som inte jobbat tidigare anställs. Kostar tolv miljarder. Ingångsjobb, ny anställningsform med lägre ingångslön.

M

Första jobbet-avdraget. Sänkt inkomstskatt för alla, men framförallt för dem med låga inkomster. En servitör kan få upp till 2 000 kronor mer om året. Kostar 10 miljarder kronor. Slå ihop nio olika stöd till ett enda: nystartsjobb.

L:

Startjobb. En ny anställningsform för yngre än 23 år och för nyanlända i upp till fem år efter beslut om uppehållstillstånd. Lön på 14 000 –16 000 kronor. Inga arbetsgivaravgifter på den lönen.

KD

Introduktionsanställningar. En ny anställningsform med 75 procent arbete och 25 procent utbildning, med en lön på 75 procent eller högre av kollektivavtalsnivån.

Källor: C,M,L och KD

Fakta: Annie Lööfs tal

Publik:

3 200

Budskap:

Sverige behöver fler enkla jobb för att inte utanförskapet ska växa

Nyckelcitat:

"Vi kommer aldrig att acceptera ett kluvet Sverige, där tudelning och otrygghet breder ut sig."

Andra citat:

"Knivar som stympar måste få ett slut" (om att stoppa könsstympning)

"Rättsstaten är under attack" (om att de som kastar sten mot blåljuspersonal måste straffas)

"Grönland kommer förloras" (om klimathotet)

"Vi behöver ett EU som gör färre saker, men som gör dem bättre"

Centerledaren Annie Lööf varnade i sitt Almedalstal i Visby för "ett kluvet Sverige".

– Jag är inte beredd att offra hundratusentals människor till arbetslöshet och utanförskap, sade hon.

– Jag är inte beredd att låta en ny underklass växa fram.

Lööf lovade att göra vad som krävs för att få fram fler, enkla jobb.

Nytt jobbförslag

Hon lanserar ett nytt jobbförslag för att få fler lågutbildade unga och nyanlända i arbete. Det innebär att arbetsgivaravgifterna slopas på lönesummor upp till 16 000 kronor under de två första åren. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna gäller för alla grupper som inte varit anställda tidigare och tros kunna ge 45 000 jobb.

– Det gäller att få företag att vilja och våga anställa människor som inte har någon meritförteckning, säger Lööf.

Reformen ersätter C:s tidigare profilförslag om sänkt arbetsgivaravgift för alla unga under 25 år. Det infördes av Alliansen, men har nu avskaffats av den rödgröna regeringen. Reformen har kritiserats för att vara för dyr och ineffektiv eftersom arbetsgivarna fick rabatt även för unga som redan var anställda.

Onödigt dyrt

LO kommer med samma kritik även mot C:s nya förslag.

– Det blir enorm kostsamt och ger ingenting, säger ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Han anser att C smetar ut stora summor på grupper som får anställning i alla fall.

Finanspolitiska rådets förre ordförande John Hassler anser att Centerns förslag är bra för många nyanlända flyktingar, men bedömer också att förslaget kan bli onödigt dyrt.

– För ungdomar med fullgjord gymnasieutbildning är det inte så svårt att få jobb i dag, säger Hassler.

Företagarnas vd Günther Mårder pekar på att även om det blir billigare att anställa lågutbildade nyanlända, så måste de också kunna leverera enkla tjänster som hushållen efterfrågar, Han efterlyser mer omfattande reformer än dagens rot- och rutavdrag.

Vill inte kritisera

Övriga Allianspartierna har valt andra modeller än C. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger dock att det är bra att "allianspartierna har fokus på jobb som inte kräver högre utbildning". Moderaterna föreslår inkomstskattesänkningar och att slå i hop nio olika stöd till ett enda: nystartsjobb.

Liberalerna vill ha en ny anställningsform med löner under kollektivavtalsnivå och befriade från arbetsgivaravgift.

– Vi tror mer på vår konstruktion. Den är enklare och tydligare för företagen och den har på ett tydligt sätt utgångspunkten att ingångslönerna för nyanlända och unga under 23 ska vara lägre än de är i dag, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.