Fakta: Synen på SD-samarbete

Ipsos har den 9–19 september frågat 1 727 personer frågan: "Ander du att de andra partierna bör samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattningar eller anser du att man bör göra allt för att minska deras inflytande?"

Svaren, sorterade utifrån partisympatier:

00#0000000PartiFör samarbeteMot samarbeteModeraterna6128Kristdemokraterna5633Liberalerna5046Centerpartiet4841Socialdemokraterna2960Miljöpartiet1781Vänsterpartiet974Sverigedemokraterna981Källa: DN/Ipsos

I Ipsos mätning i september med 1 727 svarande för Dagens Nyheters räkning vill 61 procent av M-sympatisörerna bryta isoleringen och samarbeta med SD i frågor där partierna har liknande uppfattningar. 28 procent vill hålla fast vid att göra allt för att minska SD:s inflytande.

I september 2014 var 53 procent av M-sympatisörerna för ett samarbete och i april 2015 hade andelen ökat till 55 procent. Isoleringsfalangen hade 39 procent 2014 och 28 procent 2015.

Frågan är het, eftersom SD:s ledare Jimmie Åkesson sagt sig villig att stödja en borgerlig budget om allianspartierna förhandlar med SD.

I otakt

Och även i Kristdemokraterna är nu en majoritet, 56 procent, för samarbete. Hälften av Liberalernas sympatisörer vill samarbeta. I Centerpartiet är andelen 48 procent.

Alliansens högre företrädare har fortsatt tacka nej till SD, samtidigt som uttalanden som tolkats som åtminstone början på en glidning har kommit från partiledarna Ebba Bush Thor (KD) och Jan Björklund (L).

Senast i Ekots lördagsintervju sade KD:s partisekreterare Acko Ankarberg att en eventuell alliansregering inte skulle samarbeta eller förhandla med SD.

Den nya undersökningen tyder på att Alliansen inte helt går i takt med sina väljare.

"Inte aktuellt"

I en skriftlig kommentar till TT påpekar partisekreterare Tomas Tobé att M lägger sina förslag i riksdagen och att det är upp till SD hur de sedan ställer sig till förslagen, men han tillägger:

"Det är inte aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi söker istället väljarnas stöd för en ny Alliansregering som byter ut Löfven-regeringen som för Sverige åt fel håll."

C:s partisekreterare Michael Arthursson tycker att undersökningens fråga leder tanken till att SD skulle vara isolerat från politiskt inflytande i riksdagen. Det är inte sant, enligt honom.

"En helt annan sak är att inleda ett politiskt samarbete med SD. Centerpartiet kommer inte att ge Sverigedemokraterna makt över hur Sverige styrs", skriver Arthursson i ett sms till TT.