Fakta: Färre barn dör i bilar vid trafikolyckor

Fakta: Färre barn dör i bilar vid trafikolyckor

(TT)

Under 1960- och 70-talet låg siffran över antalet barn som mist livet i bilar vid trafikolyckor sällan under 20 per år och var ibland högt över 30.

1975 infördes lag på bilbälte i framsätet och några år senare märktes en minskning av antalet dödsfall. 1986 infördes lag på bilbälte för alla över 15 år i baksätet. Två år senare kom lag på bilbälte i baksäte även för barn.

Under 90-talet hade snittsiffran sjunkit till runt 15 fall per år för att 1999 klättra till 27 då ett flertal dödsfall inträffade i anslutning till olyckor med minibuss.

Trenden med allt färre dödsfall har fortsatt under 2000-talet och sedan 2007 är det lag på användande av barnskydd tills barnet blivit 135 centimeter.

Studien som nu visar att 2015 kan bli ett rekordlågt år gällande antal dödsfall har gjorts vid Chalmers i samarbete med Trafikverket, VTI, Autoliv samt Volvo.

Rekommendationen är att barn upp till minst fyra år ska färdas bakåtvänd och upp till tio år, gärna längre använder bälteskudde.

Fakta: Bakåtvänt och bälteskudde

Det är lag på att alla i bilen ska använda bilbälte. Barn som är kortare än 135 cm ska också använda babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Barn upp till fyra, fem år (eller upp till 25 kilo) åker säkrast bakåtvänt.

Källa: Motormännen

Hon är knuten till Chalmers tekniska högskola och redovisade för ett par år sedan en vetenskaplig studie om dödsolyckor bland barn i bilar. Studien har nu utökats och de nya siffrorna ska presenteras på måndag vid konferensen Transportforum i Linköping med bland annat infrastrukturminister Anna Johansson (S) som deltagare.

Anna Carlssons forskning visar att det skett en markant minskning av dödsfall, från i genomsnitt 26 barn (upp till 14 år) per år (beräknat på åren 1962–1981) till i snitt tre barn per år under perioden 2007-15 – en nedgång på 89 procent. Vad som också är anmärkningsvärt är att 2015 nu blir det första året där det endast skett ett dödsfall (beräknad data sträcker sig fram till och med 15 december).

Glädjande siffror

– Man ska samtidigt komma ihåg att det blir allt fler bilar. Vi åker också längre sträckor med bil än vad som gjordes under 60-talet. I det perspektivet är minskningen jätteglädjande, säger hon.

Förklaringarna är enligt Anna Carlsson flera. Den mest självklara är att skydd som bakåtvända bilbarnstolar och sittkuddar införts liksom bälteskrav men även förbättrad infrastruktur och säkrare bilar.

– Även i en internationell jämförelse ser vi att Sverige ligger lägre. I många länder väljer man att låta barnet åka framåt när det blir över ett år medan man i Sverige propagerat för bakåtvänd stol upp till fyraårsåldern.

– Sedan har nollvisionen kring trafiksäkerhetsarbetet varit jätteviktig där man ändrat vägarna och till exempel satt upp mitträcken.

Nya utmaningar

Även om nu trenden är tydlig och 2015 blev ett rekordår i positiv bemärkelse ser Anna Carlsson fortsatta utmaningar när det gäller säkerheten för barn som färdas i bil. Exempelvis när barn och unga använder telefon och läsplattor under bilfärden ändras kroppshållningen och gör nu att biltillverkare ställs inför nya säkerhetssituationer.

– Den framtida utmaningen är få till mera robust skyddssystem. Tittar du på huvudpositionen när du kollar på en läsplatta är det en väldigt speciell ställning. Däremot när man simulerar med krockdockor så sitter de i en optimal position – så ser inte verkligheten ut.

TT: Vad kan ytterligare göras för att förbättra säkerheten?

– Det är många som inte vet med sig att använda bälteskudde. Där kan vi bli betydligt bättre. Det är också många som slutar för tidigt med sådana. De ska användas till att barnet är minst tio men gärna upp till tolv års ålder.