Fakta: Strider mot krigets lagar

Talibanerna har tidigare förnekat att barn och ungdomar använts i "jihadoperationer". Men enligt HRW har barn under 13 år rekryterats från koranskolor i flera provinser i Afghanistan.

Att använda barn under 18 år strider mot folkrätten som tillämpas i Afghanistan och internationell humanitär rätt förbjuder rekrytering eller användning av barn under 15 år i en konflikt.

Enligt HRW använder talibanerna i allt större utsträckning koranskolor i sin rekrytering, inte bara för indoktrinering men också för militär utbildning av barn. Tidigare skickades barnen ofta till Pakistan, men nu sköts alltså allt mer av utbildningen lokalt.

Många fattiga familjer lockas att skicka sina söner till koranskolor eftersom talibanerna täcker deras kostnader och förser barnen med mat och kläder.

Källa: Human Rights Watch (HRW)

14-åriga Burhan från Chahardara rekryterades förra våren och skickades till Waziristan i Pakistan för att lära sig mer om sprängämnen. Nu strider han för talibanerna i Afghanistan, beväpnad med kalasjnikov.

Från samma distrikt kommer 15-åriga Mansur, vars uppgift är att placera hemmagjorda bomber i statliga myndighetsbyggnader och fordon, berättar en släkting för Human Rights Watch (HRW). Familjen har försökt få honom frisläppt, men inte lyckats.

Värvas från koranskolor

I mitten av förra året inledde talibanerna en våldsoffensiv i de norra delarna av Afghanistan. I samband med den militära kampanjen mot regeringsstyrkorna ökade också rekryteringen av barn till striderna, enligt HRW. Ofta värvas barnen från koranskolor, och tränas sedan för att delta i extremisternas militäroperationer.

Det är svårt att veta exakt hur många som värvats till talibanerna, som använt barn som soldater sedan 1990-talet. Men bara från distriktet Chahardara i Kunduzprovinsen rekryterades över hundra barn förra året, berättar invånarna för HRW.

Uppgifter om tioåringar

– Talibanerna har rekryterat barn under lång tid. Enligt den information vi fått från Kunduz har barn så unga som tio år tvångsrekryterats och använts i striderna, sade FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter, Leila Zerrougui, tidigare i en intervju med al-Jazira.

HRW har intervjuat anhöriga till 13 barn som rekryterats det senaste året, och kontrollerat uppgifterna med andra källor. Trots att talibanerna hävdar att de enbart värvar soldater som uppnått "mental och fysisk mognad" har några av barnen som rekryterats från koranskolor i Kunduz, Takhar och Badakhshan varit 13 år eller yngre.