Fakta: Fjärde Genèvekonventionen

Den fjärde Genèvekonventionen förbjuder en ockupationsmakt från att förstöra privat egendom eller med våld flytta befolkningen om det absolut inte är nödvändigt av militära skäl.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppmanade i augusti förra året Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att granska de rivningar av palestinska egendomar som Israel genomfört med motivering att israeliskt utfärdat byggtillstånd saknas.

Enligt HRW avvisas nästan alla palestinska ansökningar om bygglov rutinmässigt, ofta på grund av att det handlar om områden där Israel inte har planerat för palestinskt byggande.

Sedan oktober förra året har minst 207 palestinier, 32 israeler, två amerikaner, en eritrean och en sudanes dödats i de oroligheter som återigen blossat upp i området. De flesta palestinier som dödats har attackerat israeler med kniv, pistol eller fordon. Andra har dödats i sammandrabbningar eller israeliska flygattacker i Gaza.

Källa: Human Rights Watch, AFP

Det var en tidig morgon i mars förra året som israeliska säkerhetsstyrkor kom till huset som Nuredin Amro delar med sin bror i det palestinska bostadsområdet Wadi al-Joz i östra Jerusalem. Delar av deras hem förstördes sedan utan att familjerna fått någon förvarning.

– De visade upp ett papper och sade att det var rivningsordern. Vi är blinda, men våra fruar tittade på dokumentet och det var blankt, berättar 47-åriga Nuredin Amro över telefon.

– Vi försökte skydda vårt hem, men de knuffade bort oss. De tog inte ens bort våra möbler eller barnens leksaker.

Dramatisk ökning

Efter en omfattande ökning under årets första fyra månader minskade antalet husrivningar på den ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem i maj. Men fortfarande har fler palestinska byggnader förstörts i år än under hela 2015, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, Ocha.

Det handlar hittills i år om 613 palestinskt ägda byggnader som förstörts i område C på Västbanken, som helt kontrolleras av Israel, och i östra Jerusalem – att jämföra med 531 under hela förra året.

Enligt Israel saknar husen som demoleras bygglov, tillstånd som är mycket svåra för palestinier att få. Men en del förstörs också som ett svar på den våg av palestinska attacker mot israeler som förra året fick premiärminister Benjamin Netanyahu att lova kraftfullare åtgärder, i vilka husrivningar ingår.

– En hel familj kan bestraffas för något som exempelvis en av deras söner gjort. Husdemoleringar överhuvudtaget strider mot internationell rätt, men det här ses av många som kollektiv bestraffning vilket bryter mot mänskliga rättigheter, säger Johanna Svanelind från det Ekumeniska följeslagarprogrammet som arbetar för solidaritet med utsatta grupper, såväl israeler som palestinier.

Enligt flera internationella medier är det oklart vad exakt som ligger bakom den stora ökningen av husrivningar. TT har utan framgång sökt en kommentar från flera israeliska myndigheter.

"Effektiv åtgärd"

Enligt säkerhetsminister Gilad Erdan anser Israel att husrivningar är en effektiv avskräckande åtgärd.

– Husdemoleringar är ingenting som vi vill göra, men vi försöker rädda oskyldiga människors liv och stoppa terror. Vi tror på mänskliga rättigheter, men i varje demokrati måste det finnas en balans mellan dessa friheter och den största friheten, att fortsätta vara vid liv, sade Erdan tidigare i år enligt The Washington Post.

En del av byggnaderna som har förstörts av Israel är bekostade av bistånd. Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini var omkring en femtedel av byggnaderna som förstördes under årets första kvartal EU-finansierade.

– Projekt som finansieras av EU och medlemsstaterna i område C anses ofta olagliga enligt israelisk lag och rivs därför av israeliska myndigheter, sade Mogherini nyligen i EU-parlamentet.

– När det gäller humanitära projekt är det inte tänkbart för oss att be om tillstånd från israeliska myndigheter.

Traumatiserade

Familjen Amro, som bor kvar i de delar av huset som inte förstördes, har tagit hjälp av en advokat för att driva sitt fall, men har ännu inte fått några svar från myndigheterna. Demoleringen av deras hus har av allt att döma att göra med att Israel har bestämt att området är att betrakta som en nationalpark. Nyligen förstördes flera hus där.

– Alla hemska minnen kom tillbaka, särskilt för barnen som blivit traumatiserade. Men vi kommer aldrig att lämna vårt hem frivilligt.