Fakta: Mötesdeltagare på Malta

Vid migrationstoppmötet på Malta representeras merparten av de 28 EU-länderna på stats- eller regeringschefsnivå. För Sverige deltar statsminister Stefan Löfven (S). Ett fåtal länder, däribland Polen och Portugal som nyss haft regeringsskiften, representeras på lägre nivå.

Centralt för EU deltar även rådets permanente ordförande Donald Tusk, kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och parlamentets talman Martin Schulz.

Från Afrika kommer representanter från 35 länder, varav cirka hälften på stats- eller regeringschefsnivå. Dessutom närvarar Afrikanska unionens kommissionsordförande Nkosazana Dlamini-Zuma.

Även icke-EU-länder som Norge, Island och Schweiz finns med på mötet, liksom en rad internationella organisationer. FN representeras av biträdande generalsekreteraren Jan Eliasson.

Fakta: Mötet på Malta

Programmet för veckans toppmöte på Malta:

Onsdag:

Kl 16.45: Officiellt välkomnande i den maltesiska premiärministerns palats.

Kl 17.45: Första mötessittningen, på ett konferenscenter i Valletta.

Kl 20.30: Arbetsmiddag.

Torsdag:

Kl 09.30: Avslutande mötessittning i konferenscentret.

Kl 13.30: Officiell presskonferens.

Kl 14.30: Internt informellt toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer.

I strålande novembersol tar maltesisk polis och militär emot med en enorm säkerhetssatsning. Ingenting får gå fel när EU:s stats- och regeringschefer möter en lång rad kollegor från 35 afrikanska länder och flera internationella organisationer.

Allt inleds sent i eftermiddag med mottagning i den maltesiske premiärministerns palats, Auberge de Castille, följt av en inledande mötessittning och arbetsmiddag.

På agendan står framför allt hur EU och de afrikanska länderna gemensamt ska kunna dämpa flykting- och migranttrafiken över Medelhavet. EU vill ha hjälp från Afrika med hemskickandet av dem som inte visar sig ha asylskäl. Afrika vill i sin tur ha fler legala möjligheter för sina medborgare att åka till Europa för att arbeta och studera.

Kvällens tolv mötesinlägg inleds av EU:s permanente ordförande Donald Tusk och avslutas av Sveriges förre utrikesminister Jan Eliasson, i egenskap av biträdande generalsekreterare i FN.

Miljardfond

Pengar är som vanligt en nyckelfråga. EU lockar med en nyinrättad Afrikafond.

– Vi kommer att hjälpa afrikanska regeringar att återintegrera sina egna medborgare och ge dem meningsfulla socioekonomiska förutsättningar genom att finansiera utbildningsprogram och starta nya inkomstströmmar för ansträngda samhällen, sade Tusk inför Maltas parlament i går kväll.

Att få EU-länderna att verkligen betala vad de lovar är inte lätt. Sverige har för sin del hittills lovat 27 miljoner kronor (3 miljoner euro) till den nya miljardfonden.

Avtal med Turkiet?

Mötet på Malta utlystes i våras när världen förfasades över de överfulla migrantbåtar som havererade på väg från Libyen till främst Italien. Den rutten har dock blivit allt mer överspelad när merparten av flyktingarna i dag i stället kommer via Grekland, via den betydligt kortare sjöresan från Turkiet.

För EU:s del är därför veckans viktigaste sammanträden snarare det interna informella möte som hålls mellan stats- och regeringscheferna i morgon eftermiddag samt de möten som sker i turkiska Antalya på söndag inom ramen för G20-ländernas toppmöte.

EU-kommissionen hoppas då kunna göra klart den gemensamma handlingsplan med Turkiet som ska ge skärpt turkisk gränskontroll i utbyte mot miljardhjälp och påskyndad visumliberalisering. På G20-mötet hoppas EU-länderna också göra flyktingkrisen till en global fråga med ett större ansvar för exempelvis USA, Japan och Saudiarabien.

Fler möten väntar

I Valletta får polisen under tiden gräva djupt i sina övertidsfickor, särskilt med tanke på att ännu ett jättetoppmöte – för brittiska samväldets alla regeringschefer – väntar om bara två veckor. Invånarna håller i sin tur tummarna för att allt går lugnt till.

– Vi lever ju på turismen. Om något terrordåd skulle ske just nu så vore det kört. Vem skulle då våga komma hit? säger taxichauffören Matteo på väg in från flygfältet.