"Rubio kanske framstår som en ung, frisk fläkt. Men han är verkligen inte moderat."

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, om den republikanske presidentaspiranten.

"Dessutom vill alla amerikaner vara Donald Trump."

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, inför den så kallade supertisdagen då ett dussintal delstater håller primärval eller nomineringsmöten.

Bakgrund: De röstar på supertisdagen

På supertisdagen den 1 mars hålls primärval eller nomineringsmöten i följande delstater med följande antal delegater på spel. För att bli Republikanernas presidentkandidat krävs 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

I nuläget har republikanen Donald Trump 81 delegater, medan Ted Cruz och Macro Rubio har 17 vardera. På den demokratiska sidan har Hillary Clinton 544 delegater (många av dem superdelegater) och Bernie Sanders 85.

00#0000000DelstatRepublikanska delegaterDemokratiska delegater (inklusive superdelegater)Alabama5060Alaska28Arkansas4037Colorado3779Georgia76116Massachusetts42116Minnesota3893Oklahoma4342Tennessee5876Texas155252Vermont1626Virginia49110Dessutom startar flera andra processer: I territoriet Amerikanska Samoa (9 republikanska och 10 demokratiska delegater) utses presidentfavoriter. Demokrater bosatta utomlands (17 delegater) inleder en veckolång votering. I Wyoming (29 republikanska delegater) inleder Republikanerna ett lokalt konvent.Källa: Real Clear Politics, The New York Times med flera
Fakta: Opinionsläget inför supertisdagen

Opinionsläget för de främsta presidentaspiranterna i de fem största delstaterna som röstar på supertisdagen

00#0000000NamnStöd i TexasGeorgiaTennesseeAlabamaVirginia NationelltDonald Trump, affärsman26,837,029,032,534,533,2Ted Cruz, Texassenator3418,314,011,016,520,3Marco Rubio, Floridasenator18,221,31211,524,516,7Hillary Clinton, tidigare utrikesminister59,963,853,059,056,047,2Bernie Sanders, Vermontsenator33,625,530,031,035,733,3Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent i juli, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent är den 18-21 juli i Cleveland i Ohio. Demokraterna möts den 25-28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. De delstater som röstar tidigt väger tungt politiskt oavsett storlek eftersom vinnarna får så stor uppmärksamhet.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas av partierna och innebär att partifolk samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det klarnat vilken respektive kandidat blir utser dessa sina vicepresidentkandidater.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den andra tisdagen i november, i år den 8 november.

– Om de andra aspiranterna ska ha någon chans att stoppa Trump så måste det ske nu. Sydstaterna med de stora grupperna väckelsekristna är områden vars stöd Ted Cruz baserat sin kandidatur på. Om Trump kan slå honom där är han på mycket god väg mot presidentnomineringen, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa.

Stressad ledning

Senator Cruz hemstat Texas finns bland de många delstater som går till val på supertisdagen – jämte bland andra Georgia, Arkansas, Oklahoma, Minnesota, Massachusetts och Virginia.

Nu hårdnar kampen om delegaterna, de ledamöter vid sommarens partikonvent som i slutändan avgör vem som blir respektive partis kandidat. Olika delstater har olika antal delegater beroende på folkmängd, och de allra flesta delegaterna är bundna att rösta i linje med resultatet i primärvalet eller nomineringsmötet i hemstaten.

På den republikanska sidan krävs 1 237 delegater för att få majoritet och knipa presidentkandidaturen. I nuläget har Donald Trump samlat 81 och Ted Cruz och Floridasenatorn Marco Rubio 17 var. Drygt 600 står på spel under supertisdagen, vilket innebär att ingen kan nå den eftertraktade majoriteten. Men Trump, som leder i många av delstaterna, kan stärka sin medvind vilket skapar stor stress i Republikanernas ledning.

– Han är inte en klassiskt konservativ politiker och han är svårkontrollerad. Trump kan byta åsikt snabbt, han ser politik som "dealmaking". Dessutom skapar han ilska hos spansktalande latinos och andra minoriteter, säger Goldford.

Inga favoriter

Men tvåan och trean i kampen, de som möjligen skulle kunna ge Trump en match, är inte heller partifavoriter. Ultrakonservativa Cruz är illa omtyckt i Washington, han ses som en egoistisk politiker som inte drar sig för att smutskasta. Varken han eller Rubio fruktas kunna attrahera de oberoende väljarna i mitten som är så viktiga för att vinna presidentval i USA.

– Rubio kanske framstår som en ung, frisk fläkt. Men han är verkligen inte moderat, till exempel är han emot abort även vid våldtäkt och han valdes med hjälp av Tea Party-stöd 2010, påpekar Goldford.

– Dessutom vill alla amerikaner vara Donald Trump.

Läget är onekligen prekärt hos Republikanerna, vars väljare under inga omständigheter vill se fortsatt demokratiskt styre efter två mandatperioder med Barack Obama. Och i det polariserade USA girar samtidigt Demokraterna till vänster. Den självutnämnde demokratiske socialisten Bernie Sanders har inte bara utmanat ex-utrikesministern Hillary Clinton om presidentkandidaturen utan också tvingat henne att diskutera frågor som minimilön och korruption i finansvärlden.

Valbar?

På den demokratiska sidan är det magiska delegatsantalet 2 282 – men där finns också flera så kallade superdelegater, obundna partihöjdare som röstar efter eget huvud. Det är mycket tack vare dem som Hillary Clinton har en stor ledning; 544 delegater mot Sanders 85.

Sanders har skapat stor entusiasm bland unga väljare, men liksom Cruz anses han vara icke valbar – främst på grund av epitetet "socialist".

– Det mesta en socialist någonsin fått i ett amerikanskt presidentval är 5,99 procent, det fick fackföreningsledaren Eugene Debs 1912, säger Goldford.