Fakta: De leder kampen om Vita huset

Opinionsläget i procent och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt och i Wisconsin, samt New York som håller primärval den 19 april. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Wisconsin New York Antal delegater hittills (med superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 40,4 34,9 53,3 737

Ted Cruz, Texassenator 32,8 39,0 19,0 475

John Kasich, Ohioguvernör 20,6 19,6 21,3 143

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 50,2 45,3 53,5 1 243

Bernie Sanders, Vermontsenator 42,8 47,9 42,5 980

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Viktiga datum i USA

19 april: primärval i New York

26 april: primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania, Maryland och Connecticut

3 maj: primärval i Indiana

7 juni: primärval eller nomineringsmöten i sex delstater, bland dem folkrika Kalifornien och New Jersey

14 juni: primärvalsprocessens sista dag

18–21 juli: Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio

25–28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania

8 november: presidentval

Källor: New York Times, Real Clear Politics

– Vad vi ser här i Wisconsin och över landet i stort är de 65 till 70 procent av republikanerna som inser att det vore en katastrof att nominera Donald Trump, sade Cruz i en frågestund arrangerad av nyhetskanalen Fox News bara timmar innan vallokalerna öppnade.

Den omtvistade Trump leder i de nationella mätningarna. Men i Wisconsin har han haft svårare att mobilisera stöd. Trumps upprepade attacker av delstatens populäre republikanske guvernör Scott Walker, som under en kort tid var presidentaspirant, har inte landat i god jord. Inte heller hans utfall mot den politiska eliten i stort – både representanthusets talman Paul Ryan och Republikanska partiets ordförande Reince Priebus kommer från Wisconsin, noterar nyhetskanalen CNN.

Enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar leder Cruz med fem procentenheter över Trump i Wisconsin. Det enda som enar de båda konkurrenterna är en önskan om att den tredje aspiranten, Ohioguvernören John Kasich, kastar in handduken. Mittenrepublikanen Kasich har dock lovat att fortsätta fram till partikonventet i juli.

Demokraternas kamp i Wisconsin leds knappt av Vermontsenatorn Bernie Sanders. Hillary Clinton har dock ett nationellt övertag.