"De bryr sig inte om att han är okänslig och inte har så detaljerade politiska förslag. De vill ha någon som skakar om."

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, om den republikanske presidentaspiranten Donald Trumps framgångar.

Fakta: Iowa

Iowa ligger i Mellanvästern i USA. Delstaten gränsar till Minnesota i norr, Nebraska och South Dakota i väster, Missouri i söder och Wisconsin och Illinois i öst.

Har drygt 3,1 miljoner invånare varav 3,4 procent är svarta och 5,6 procent spansktalande så kallade latinos. Huvudstad är Des Moines.

Uppkallad efter indianfolket Ioway, som länge bott i området.

Kallas också Hawkeye-staten, som en hyllning till indianhövningen Black Hawk (Svarta höken) som ledde Saukfolket som också bodde i Iowa.

Är en av USA:s främsta producenter av nötkött, fläskkött, majs, sojabönor och spannmål.

Källa: US Census Bureau, Iowa.gov, Statesymbolsusa.org med flera

Fakta: Demokrater som vill till Vita huset

Tre aspiranter kvarstår i kampen om Demokraternas nominering inför presidentvalet den 8 november.

Namn Titel Stöd nationellt i procent Stöd i Iowa

Hillary Clinton tidigare utrikesminister och senator 52,5 46,1

Bernie Sanders oberoende senator från Vermont 37,2 45,9

Martin O'Malley tidigare guvernör i Maryland 2,2 4,1

Källa: Real Clear Politics sammanställning av nationella opinionsmätningar

Fakta: Republikaner som vill till Vita huset

Elva aspiranter tampas om Republikanernas nominering inför presidentvalet den 8 november.

Namn Titel Opinionsstöd nationellt i procent Stöd i Iowa

Donald Trump Affärsman 36,2 32,6

Ted Cruz Texassenator 19,3 26,6

Marco Rubio Floridasenator 11,0 13,3

Ben Carson pensionerad neurokirurg 7,8 7,6

Jeb Bush exguvernör i Florida 5,0 3,8

Chris Christie New Jersey-guvernör 3,7 2,8

Mike Huckabee tidigare Arkansasguvernör 2,5 2,3

John Kasich Ohio-guvernör 2,5 2,0

Carly Fiorina tidigare HP-chef 2,2 1,5

Rand Paul Kentuckysenator 2,0 3,5

Rick Santorum tidigare Pennsylvaniasenator 0,2 0,9

Källa: Real Clear Politics sammanställning av nationella opinionsmätningar

Bakgrund: Så går nomineringsmötena i Iowa till

Nomineringsmöten ordnas av Demokraterna respektive Republikanerna på lokal nivå, till skillnad från primärval som arrangeras av delstaterna. Vid ett nomineringsmöte möts partipolitiskt aktiva i samlingslokaler, gymnastikhallar eller hemma hos någon för att prata ihop sig om vilken av partiets aspiranter de föredrar.

I Iowa börjar mötena klockan 19 på kvällen lokal tid. Republikanerna håller ett ganska traditionellt möte som avslutas med en sluten votering om aspiranterna. Vid Demokraternas möten däremot visar deltagarna fysiskt visar vilken aspirant de stöder genom att ställa sig i dennes hörn av lokalen. En aspirant måste ha stöd av minst 15 procent av deltagarna – annars tvingas dess anhängare dela upp sig på andra kandidater. Anhängare till olika aspiranter försöker locka över varandra till "sin" del av rummet tills det är tydligt vem som har majoritet.

Iowa håller nomineringsmöten vartannat år, men det är enbart presidentvalår som de uppmärksammas stort. Processen är komplex, vid mötena fattas egentligen beslut om vilka delegater som ska skickas till lokala partikonvent – som i sin tur nominerar delegater till delstatens konvent. Dessa möten skickar delegater till de nationella partikonventen i sommar där presidentkandidaterna formellt utses. Ett skäl till att Iowa är först ut i primärvalssäsongen är att den politiska processen är så lång i delstaten.

Den lilla delstaten i Mellanvästern är känd för vidsträckta fält och enorma majsodlingar. Men vart fjärde år blir allt som förbytt. Städer som Des Moines och Cedar Rapids blir föremål för kampanjaffischer, valtal och ett enormt medieuppbåd. Både Republikanernas och Demokraternas presidentaspiranter vill göra bra ifrån sig i den allra första primärvalsdelstaten.

– Iowa utser inte presidentkandidaterna men vi positionerar dem. Vi har varit först ut i presidentvalsprocessen sedan 1972, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, till TT på telefon.

Genom nomineringsmötena i Iowa får resten av USA veta vad partipolitiskt aktiva verkligen tycker: Drar affärsmannen Donald Trump folk på riktigt eller lockas de enbart av hans underhållningsvärde? Faller ultrakonservative Texassenatorn Ted Cruz i god jord hos väckelsekristna? Vill Demokraterna ha en mer radikal agenda, som den Vermontsenatorn Bernie Sanders förespråkar?

Ilska och rädsla

Väljarna i Iowa är kända för att vara svårflirtade. I år har utspelen för att locka dem varit ovanligt dramatiska, i synnerhet på den republikanska sidan. Goldford, som besökt kampanjmöten hos båda partierna, säger att han slagits av det apokalyptiska budskapet hos Republikanerna.

– De spelar på ilska och rädsla. De varnar för att det USA de känner kommer att utraderas om inte nästa president blir en republikan.

I synnerhet Donald Trump, som leder i de nationella mätningarna, har lyckats väl med att nå fram till frustrerade, vita väljare ur arbetarklassen som känner sig förbisedda, påpekar han.

– De bryr sig inte om att han är okänslig och inte har så detaljerade politiska förslag. De vill ha någon som skakar om.

Hos Demokraterna är stämningen ljusare. Många är i stort nöjda med sittande Barack Obama och vill bygga vidare på hans presidentskap. Frågan är om den förra utrikesministern Hillary Clinton, som framställer sig som en Obama-arvtagare, eller socialisten Bernie Sanders, som förespråkar större sociala skyddsnät, kommer att locka flest.

Förväntningar

Det är inte ovanligt att resultaten i Iowas nomineringsmöten, som Goldford beskriver som "privata affärsmöten inom partierna", överraskar. De förhållandevis små mötena i de 1 681 valkretsarna börjar alltid klockan 19 lokal tid (klockan 02, tisdag, svensk tid). Vilka som deltar – och därmed påverkar voteringen – är avhängigt väder, trafikläget, familjesituationer och humör. Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala universitet, påminner om att det var i Iowa som den då ganska okände senatorn Barack Obama tog hem segern mot favoriten Hillary Clinton för åtta år sedan.

– Clintonkampanjen vill till varje pris undvika att historien upprepar sig, säger han.

Efter Iowa väntar nomineringsmöten eller primärval i ytterligare 49 delstater fram till i juni. Men de tidiga delstaterna sätter tonen och ger uppmärksammade aspiranter medvind. Dennis Goldford anser att kandidaterna alla slåss mot samma motståndare, nämligen förväntningarna.

– Du kan komma tvåa i Iowa och ändå vara den som få all uppmärksamhet – om du väntades komma sist.