Fakta: Talare vid konventet

Talarlistan vid Republikanernas konvent i Cleveland har varit höljd i dunkel in i det sista. Få har också känt sig manade att ställa upp och prata. I söndags presenterades dock vilka som ska framträda respektive dag.

Ett urval av talarna och temat för de olika dagarna:

Måndag – Make America Safe Again (Gör USA säkert igen).

Melania Trump. Hustru till Donald Trump. Tidigare fotomodell och gift med Donald Trump sedan januari 2005.

Marcus Luttrell. Tidigare attackdykare i Navy Seals, amerikanska flottans specialförband. Har skrivit en bok om sina upplevelser i Afghanistan, där han var den enda överlevande när en helikopter sköts ned.

Rudy Giuliani, tidigare borgmästare för New York, blev hyllad i samband med hur han agerade under terrorattacken den 11 september 2001.

Tisdag – Make America Work Again (Gör så att USA kan jobba igen).

Tiffany Trump, dotter till Donald Trump.

Natalie Gulbis, professionell golfspelare.

Chris Christie, guvernör i New Jersey och tidigare konkurrent till Trump, om att bli Republikanernas presidentkandidat.

Kimberlin Brown, skådespelerska känd från tv-såpan Glamour. Odlar numera avokador i Kalifornien.

Onsdag – Make America First Again (Gör USA till nummer ett igen).

Eric Trump, affärsman och son till Donald Trump.

Mike Pence, guvernör i Indiana och utsågs nyligen till vicepresidentkandidat av Trump.

Ted Cruz, Texassenator och tidigare konkurrent till Trump om presidentkandidatsposten.

Torsdag – Make America One Again (Ena USA igen)

Ivanka Trump, före detta fotomodell, arbetar numera inom pappa Donald Trumps företagsimperium.

Mary Fallin, guvernör, Oklahoma.

Donald Trump själv i samband med att han utses till presidentkandidat.

Få trodde att Donald Trump skulle nå så långt som han har gjort med sin politiska karriär. Ännu mer otänkbart är kanske att hustrun Melania Trump skulle bli den som spelar huvudrollen när partikonventet öppnas i Cleveland.

Men ett av skälen till att hon utsågs till en av huvudtalarna vid konventets inledning är betydelsen av att lyfta fram personen som är tänkt att bli landets "first lady" liksom övriga familjemedlemmar.

– Det handlar mycket om att amerikansk politik är så personcentrerad. Svensk politik är i jämförelse mera particentrerad. Det är få i Sverige som känner till Ulla Löfven, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Betydelsen är oklar

Melania Trump, Donald Trumps tredje fru och tidigare fotomodell, beskrivs i partiets pressinformation som att hon har en "fängslande närvaro framför kameran", att "iakttagare har noterat hennes naturliga elegans" samt att hon talar fyra språk flytande.

Om hon kommer att få en betydande roll som "first lady" är betydligt mer oklart, säger till exempel Joel A Lieske, professor i statsvetenskap vid Cleveland State University och själv republikanskt aktiv på lokal nivå.

– Han är gift med en skönhetsdrottning och en "trofé". Medan Michelle Obama har varit otroligt betydelsefull för Barack Obama tror jag knappast att Melania kan göra så mycket för Trump som Michelle har gjort för Obama, säger han krasst till TT.

– Jag tror att hon kommer att spela en mycket traditionell och mera representativ roll: Man har inte sett några tecken på att hon har egna politiska åsikter, vilket det i och för sig är många "first ladies" som inte har haft. Men till exempel Michelle Obama har i stället valt att vara väldigt aktiv i vissa frågor som övervikt och hälsa, säger Dag Blanck.

I skuggan

Melania Trump, som själv kommit till USA från Slovenien, har hållit sig i bakgrunden när hennes man har förespråkat allt hårdare tag mot invandring genom till exempel en mur mot Mexiko. Antalet intervjuer som hon har ställt upp på under primärvalsperioden är lätträknade. Många politiska bedömare menar att konventet lär bli början för att Melania lyfts fram mer på den politiska scenen.

Ett starkt framträdande av en hustru till presidentkandidaten kan nämligen få stor betydelse. Ett exempel på det är Ann Romney som 2012 i ett tal berättade hur hennes man, dåvarande presidentkandidaten Mitt Romney, hjälpt henne när hon drabbades av bland annat bröstcancer.

Frågan är dock om hur många amerikanska väljare som kan relatera till en slovensk fotomodell.

Joel A Lieske tror i stället att en helt annan Trump kan få betydelse för Donald, nämligen dottern Ivanka Trump som ska tala på torsdag.

– I henne har han en väldigt bra talesperson. Hon är en av hans stora styrkor, säger han.