Fakta: Revolten startade efter folkomröstningen

Revolten mot Labourledaren Jeremy Corbyn startade efter folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap där partilinjen förlorade. I lördags sparkade Corbyn sin skuggutrikesminister Hilary Benn, som enligt medieuppgifter försökt att tvinga bort honom från ordförandeposten.

Sedan dess har över två tredjedelar av skuggministrarna förklarat att de inte har förtroende för Corbyn och lämnat sina poster. Cobyn har dock utnämnt nya skuggministrar.

Resultatet av tisdagens förtroendeomröstning innebär att cirka 80 procent av Labours nuvarande parlamentsgrupp inte har förtroende för partiledaren. Men resultatet innebär inte att Corbyn måste avgå.

172 ledamöter i partigruppen röstade emot honom, 40 för, 4 röster var ogiltiga och 13 ledamöter avstod från att rösta.

Corbyn pekar i ett skriftligt uttalande på att han valdes med stöd av 60 procent av Labours medlemmar och anhängare.

"Jag kommer inte att svika dem genom att avgå", skriver han och uppger att förtroendeomröstningen inte har någon betydelse enligt Labours stadga.

"Vi är ett demokratiskt parti med en tydlig stadga. Vårt folk är i behov av att Labours medlemmar, fackföreningar och parlamentsledamöter står eniga bakom mitt ledarskap i en kritisk tid för vårt land", skriver han.

Troliga utmanare

Corbyn väntas dock bli utmanad om partiledarskapet, och viceordföranden Tom Watson och Labourveteranen Angela Eagle ses som mest troliga att ta upp kampen. Brittiska medier rapporterar att de båda har träffats för att bestämma vem av dem som är bäst lämpad för att ta över partiet.

Eagle är en av de tyngsta ledamöterna i parlamentsgruppen och "vikarie" för partiledaren när denne inte kan debattera mot premiärministern. Hon ingick tidigare i Corbyns skuggregering, men lämnade posten under måndagen samtidigt som hon förklarade att hon inte längre hade förtroende för partiledaren. Över två tredjedelar av ledamöterna i skuggregeringen har gjort samma sak liksom flera av partiets topptjänstemän.

Full styrka

Revolten mot Corbyn fick full styrka efter folkomröstningen där partilinjen om att Storbritannien ska stanna i EU förlorade. Hans kritiker anklagar honom för att ha haft en ljum inställning till frågan och för att inte ha varit tillräckligt engagerad under kampanjen.

Corbyn har invänt att hans linje ligger närmare medlemmarnas än vad stannkampanjens "euforiska" linje gjorde. I tisdagens uttalande pekar han dock på att två tredjedelar av Labours anhängare stödde partilinjen samt att partiet blev störst i förra månadens lokalval.

Resultatet i förtroendeomröstningen är inte bindande för Corbyn, men det ökar pressen på honom att avgå. Fackföreningsledaren Mark Serwotka anklagar dock parlamentsgruppen för att alltid ha varit emot den vänsterinriktade partiledaren.

– Nu kommer de att få möta vreden i sina valkretsar, säger Serwotka enligt Sky News.