Fakta: Tillstånd krävs

Den som övningskör privat måste ha en godkänd handledare. Ansökan görs till Transportstyrelsen. En privat handledare kan som mest ha 15 elever samtidigt.

Den som vill driva en trafikskola, ska också ansöka om det hos Transportstyrelsen.

Elever som är osäkra på huruvida trafikskolan är legal eller ej kan alltid kontrollera om den har F-skatt eller tillstånd att bedriva sin verksamhet.

Källa: Körkortsportalen och Transportstyrelsen

– Genom åren har vi alltid sett att de svarta verksamheterna främst finns i storstäder. Men nu ser vi de också på mindre orter, säger Berit Johansson, förbundsordförande på STR, till TT.

Svårt med bevis

Allt fler övningskör med illegala eller oseriösa aktörer, rapporterar Lokaltidningen.

Bara i Malmöområdet finns ett tjugotal illegala skolor, enligt STR som hänvisar till en undersökning där 80 procent av förbundets drygt 600 medlemsföretag i början av året angav att de misstänker eller känner till illegal körverksamhet på sin ort.

– Senast häromdagen fick jag ta emot en elev som tagit lektioner hos en oseriös utbildare. Den eleven hade inte lärt sig någonting när han kom till oss, säger Patrik Ringberg, delägare på Malmöhus och Söderslätts trafikskola, till tidningen.

Förekomsten av illegala aktörer snedvrider konkurrensen – och kan i värsta fall snuva elever på viktig kunskap. Hur många svarta körskolor det finns i dag vet ingen. Svåra att hitta är de dock inte, konstaterar Patrik Lirås på Ekobrottsmyndigheten i Malmö, som gjort vissa efterforskningar.

– Vi hittade tre stycken ärenden i Malmö som i våra ögon var uppenbara, och vi lämnade in tre anmälningar till åklagare, säger han till TT och fortsätter:

– Men förundersökningarna lades ner. Det är svårt med bevisning.

Annonserar öppet

Skatteverket får in tips rörande svarta körskolor emellanåt, berättar Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster.

– Jag har ingen uppfattning om fusket ökat eller minskar, men att det är fortsatta problem kan vi vara överens om.

En sak är säkert, enligt Berit Johansson. Få svarta körskolor döljer sin verksamhet– trots att de saknar tillstånd.

– Det sker öppet, man annonserar på Blocket och sociala medier, där man erbjuder sina tjänster.