Fakta: Civila betalar högsta priset

I Jemen kämpar Abd Rabbu Mansur Hadi och hans regering mot Iranstödda shiitiska huthirebeller och dess allierade. Rebellerna har sedan 2014 tagit kontroll över stora delar av Jemen och håller fortfarande en del av territoriet, inklusive huvudstaden Sanaa.

Som vanligt är det civilbefolkningen som drabbats hårdast av konflikten. Enligt FN har minst 6 600 människor dödats – två tredjedelar av dem civila – sedan en militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen, började flygbomba rebellmål i mars 2015.

Under den tiden – mellan mars 2015 till slutet av september i år – skadades dessutom nästan 7 000 personer, enligt FN.

Striderna har intensifierats sedan FN-medlade fredssamtal i Kuwait kollapsade i augusti. Antalet döda och skadade ökade i augusti och september, och enligt FN ligger den saudiledda alliansen bakom många fler civila dödsfall än rebellstyrkorna.

I inbördeskrigets Jemen är framtiden oberäknelig. Men när döden väl kommer hoppas 29-åriga Alma Hashem att det ska gå snabbt. Det värsta är när hon hör raketen lämna flygplanet, hur den färdas genom luften. Att aldrig veta om den är på väg mot just hennes hus.

– I det ögonblicket känns det som om jag kan dö närsomhelst. Jag ber till gud att jag inte ska behöva lida. Det är vad alla här hoppas på, man är lyckligt lottad om man dör snabbt, säger hon i telefon från Sanaa.

Innan kriget levde Alma Hashem med sin man i huvudstaden. Men han reste till USA för utbildning och under tiden imploderade Jemen. Huthirebeller tog kontroll över delar av landet och kvar fanns Hashem, gravid med parets första barn.

Fast i Jemen

Hennes man uppmanade henne att sälja allt för att komma efter till USA. Men hon fick aldrig möjlighet. Nu bor hon hos sin familj med ettåriga dottern Lamma och mannen på andra sidan Atlanten har hon tappat hoppet om att återse.

– Det är jag och min dotter mot världen. Trots kriget måste jag fortsätta framåt. Jag har börjat om, slutat vänta på att någon annan ska hjälpa oss, säger Hashem som började jobba för Dansk Flyktinghjälp två veckor efter förlossningen.

Kriget är en av de värsta konflikterna i regionen, med över 6 600 döda sedan mars förra året. Landet var redan tidigare fattigt och nu beskrivs den humanitära situationen i katastroftermer.

"Chockerande"

Trots detta återkommer experter och civila till samma slutsats: Det är svårt att få omvärlden att reagera.

– Det är verkligen chockerande att se hur regeringar inte agerar snabbt och konkret för att försöka få slut på kriget. Det går inte att förneka hur förödande det är för civila, säger Kristine Beckerle på Human Rights Watch.

När Alma Hashem surfar på nätet och ser människor leva normala liv funderar hon ofta över varför de inte bryr sig om Jemen. Varför de hellre lägger pengar på dyra kläder än på hjälp till de som inte ens har råd med lite bröd.

– Syrien är fruktansvärt, men det pratar människor i alla fall om. Kring Jemen är det tyst. Det känns som om världen ser på oss som djur, att det inte gör så mycket om vi dör, säger Hashem.

– Och vad spelar det för roll om FN fördömer attacker? Ban Ki-Moon känner sig bara orolig hela tiden, men han gör ingenting för att faktiskt hjälpa oss.

Inget hopp

I torsdags trädde en ny vapenvila i kraft – den sjätte i ordningen – som redan har löpt ut. Den saudiledda alliansen har återupptagit bombningarna.

Alma Hashem vågar inte hoppas på fred.

– Så fort du känner en glimt av hopp om att kriget ska ta slut så förstör de det med en jättebomb.

Med sina vänner har Hashem diskuterat hur det kommer att bli om landet fortsätter ner i avgrunden.

– Allvarligt talat är jag rädd för att jag kommer att döda mig själv och min dotter. Hon är mitt allt, men vad ska jag göra om hon lider? Om jag inte kan ge henne mat? Det känns som om kriget kommer att fortsätta för alltid. Det är som det är.