Om någon håller på att drunkna
  • Om något händer, ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet
  • Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen". Den bästa och säkraste livräddaren är en torr livräddare

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så gör du hjärt- och lungräddning

Inblåsning i vattnet vid drunkning

Tidiga inlåsningar redan i vattnet kan rädda liv. Barn drunknar inte sällan på badplatser och på grunt vatten. Om räddaren kan stå på botten och tidigt ge 5 inlåsningar mun-till mun i samband med en drunkning kan detta hindra hjärtat från att stanna och därmed vara direkt livräddande. Man kan som livräddare behöva blåsa hårdare för att få in luft i de vätskefyllda lungorna. Fortsätt med HLR 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills personen vaknar eller tills ambulans anländer!

Kom ihåg minnesregeln: Medvetslös med onormal eller ingen andning, larma 112 och starta HLR.

HLR utförs med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

– Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck ned bröstkorgen 30 gånger, minst 5 cm i en takt av 100-120 /minut, släpp upp bröstkorgen helt efter varje kompression.

– Lägg en hand på pannan och 2 fingrar under hakan, för huvudet bakåt och lyft upp hakan. Knip om näsborrarna och blås in luft mu-till-mun 2 gånger. Blås till du ser att bröstkorgen höjer sig.

– Hämta och använd en lokal hjärtstartare så snart det är möjligt.

Finns det en hjärtstartare i närheten?

Med en lokal hjärtstartare kan uppemot 70% överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda och den ger tydliga enkla röstinstruktioner. I det Svenska hjärtstartarregistret kan du söka efter din närmaste hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare på campingen? Är den registrerad i hjärtstartarregistret? 

För mer info finns appen ”Rädda hjärtat” från Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Källa: Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Det var förra veckan som ambulanssjuksköterskan Cecilia kom till en badplats tillsammans med en kollega och brandmän. En liten pojke hade försvunnit och räddningspersonalen försökte få hjälp av badgästerna för att hitta honom.

”Brandmännen vädjade till alla vuxna på stranden att ställa sig på rad för att gå ut i vattnet och söka av så långt det gick. 

LÄS MER: Det räcker med fem andetag för att drunkna

Men ingen av personerna på stranden verkade vilja avbryta sin badutflykt.

”Uppskattningsvis var det mellan 100-200 st vuxna där. INGEN, ja läs igen-INGEN ställde upp...VARFÖR??????”, skriver Cecilia i inlägget som delats över 14 000 gånger i skrivande stund. 

Tyvärr gick det inte att rädda pojkens liv. Nu vill hon att så många som möjligt läser och sprider hennes inlägg så att andra barn kan räddas.

– Jag tycker att inlägget får tala för sig själv, men det är många som har delat det så det är bra att kunna få ut budskapet.

På grund av det kalla vädret har antalet drunkningstillbud varit lågt i juni och juli, men redan första veckan i augusti drunknade två barn.

LÄS MER: Brandmannen: Låt oss rädda liv ifred

Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet, uppmanar föräldrar att se till att barnen bär flytväst och att ha dem under ständigt uppsikt i närheten av vatten, skriver TT. Han förespråkar regeln om att hålla barnen under ”armlängds avstånd”.