– Om vi tittar historiskt när västerlänningar har gripits och dömts för saker i Nordkorea har det alltid slutat med att de relativt fort har släppts fria efter olika typer av förhandlingar.

Mikael Weissmann, Nordkoreaforskare och lektor på militärvetenskapliga institutionen vid Försvarshögskolan, säger till TT att han tror att den i Nordkorea dömde amerikanen Otto Warmbier snart kommer att släppas.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget.

Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950-53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer demilitariserad zon skiljer de båda länderna.

Den officiella ideologin i enpartistaten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Diktatorn Kim Jong-Un tog över ledningen i Nordkorea när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea från att fortsätta utveckla kärnvapen.

Nordkorea har en befolkning på omkring 25 miljoner invånare.

Källa: Nationalencyklopedin.

– Om vi tittar historiskt när västerlänningar har gripits och dömts för saker i Nordkorea har det alltid slutat med att de relativt fort har släppts fria efter olika typer av förhandlingar, säger Mikael Weissmann, Nordkoreaforskare och lektor vid militärvetenskapliga institutionen på Försvarshögskolan, till TT.

Warmbier greps på nyårsdagen, när turistgruppen han reste med var på väg att lämna landet. Han erkände senare att han stulit ett plakat som hyllade den förre diktatorn Kim Jong-Il från hotellets personalrum. I samband med erkännandet framträdde en gråtande Warmbier inför ett pressuppbåd i huvudstaden Pyongyang och bad om ursäkt för brottet. I veckan stod det klart att han dömts till 15 års straffarbete.

Svenskt besök

USA har manat Nordkorea att släppa Warmbier. Mark Toner, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, säger att landets medborgare uppmanas att inte resa till Nordkorea. Han pekar också på att en tjänsteman från den svenska ambassaden i Pyongyang – som hanterar USA:s diplomatiska kontakter med Nordkorea – har besökt Warmbier i fängelset.

– Vi kommer att fortsätta hålla tät koordination med svenskarna i den här frågan, säger Toner enligt Reuters.

"Synlig eller osynlig"

Weissmann säger att domen är uppenbart politiskt motiverad, och att Nordkorea vill markera mot sina politiska arvfienden. För att släppa amerikanen vill Pyongyang – efter förhandlingar där alltså svenska diplomater på ett eller annat sätt blir inblandade – är också ute efter att få något tillbaka i form av politiska eftergifter eller symbolhandlingar.

– Någonting är det, men det behöver för den skull inte vara något specifikt de vill ha och den eftergiften de vill ha kan vara antingen synlig eller osynlig för utomstående, säger Weissmann.