140 000 ton träpellets ska årligen fraktas från USA till Saint-Ouen utanför Paris. Anledningen är att den franska huvudstaden vill använda mer förnybar energi i sina värmesystem, uppger lokala myndigheter.

Bolaget CPCU, som levererar värme och varmvatten till mer än en fjärdedel av parisarna, planerar att bränna 140 000 ton årligen i den nya anläggningen i Saint-Ouen.

Kritiker har ifrågasatt i vilken utsträckning detta kan minska koldioxidutsläppen, i synnerhet som pelletsen kommer att importeras. CPCU uppger dock att användningen av trä samt ett byte från olja till gas kommer att minska koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år.

– Det här är ett bra exempel på hur energiövergången införs efter FN:s klimatkonferens, säger Celia Blauel, vice borgmästare för miljöfrågor i Paris.

Anläggningen som har kostat 75 miljoner euro (cirka 700 miljoner kronor) kommer att använda en blandning av trä och kol.

– Vi hoppas att den franska träindustrin vid det laget ska vara redo att leverera, eftersom vi föredrar att köpa hemma, säger William Delannoy, borgmästare i Saint-Ouen.