Fakta: Övergrepp i kampen mot terrorn

Sedan president Muhammadu Buhari kom till makten för snart ett år sedan har stora framsteg gjorts i kampen mot Boko Haram, som dödat tiotusentals människor och drivit miljontals på flykt i nordöstra Nigeria.

Men samtidigt kommer rapporter om övergrepp från den nigerianska militären. Förra sommaren uppgav Amnesty International att över 7 000 fångar dött i militära förvar i Nigeria sedan 2011. Bara från Giwa-barackerna i Maiduguri hade 4 700 kroppar förts till olika bårhus under 2013.

Trots löften från presidenten om att utreda misstänkta övergrepp från militärens sida har ingenting hänt.

Boko Haram, som föddes i Maiduguri, startade sin väpnade kamp för en islamisk stat 2009. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa. Rörelsen har i blodiga attentat mot civila riktat in sig på skolor, sjukhus, krykor och moskéer. När gruppen kidnappade 276 flickor från en skola i Chibok i april 2014 ledde det till en global proteströrelse.

Källor: AFP, Reuters och Amnesty

"Man kan räkna revbenen på deras kroppar", berättar en av de som suttit i militärförvaret i Maiduguri i Amnestyrapporten. "Den första bestraffningen är hunger och törst. Människor förlorar vikt i en rasande takt... Det är framförallt de äldre som dör av hungern", säger han.

Nigeria har under senare tid haft stora framsteg i kampen mot terrorsekten Boko Haram. Men i takt med att fler och fler byar i nordöstra Nigeria befrias, har militären slumpmässigt massgripit misstänkta anhängare till terrorgruppen. Under det senaste året har antalet gripna i den ökända anläggningen i Maiduguri ökat från 600 till över 1 200, hävdar Amnesty International.

Varje dag plockas döda kroppar ut ur de överbelagda cellerna. Från bårhuset i Maiduguri transporterades de döda med sopbilar för begravning i omärkta gravar, enligt vittnesuppgifter. De flesta uppges ha dött av svält, uttorkning och sjukdomar, men minst 28 av de döda hade skottskador.

– Anläggningen måste medelbart stängas och alla gripna friges, eller föras över till civila myndigheter, säger Netsanet Belay vid Amnesty till AFP.