Fakta: Förtryck i Kina

Kina är en auktoritär enpartistat som systematiskt kränker mänskliga rättigheter.

Yttrandefriheten är starkt begränsad, tortyr utbredd och rättssystemet har grava brister.

Sedan 2013 har förföljelser mot personer som engagerar sig för rättigheter tilltagit.

Etniska minoriteter såsom uighurer, tibetaner och mongoler diskrimineras ofta.

Källor: Human Rights Watch, Amnesty International

Trots flera reformer av rättslagstiftningen, som av de styrande i Kina utmålats som stärkande av de mänskliga rättigheterna, är det fortfarande vanligt att polisen torterar misstänkta för att få fram erkännanden eller vittnesmål, enligt en rapport från människorättsorganisationen.

Flera personer vittnar om hur de utsatts för bland annat så kallade tigerbänkar, där offrets ben binds fast och gradvis tvingas bakåt, långa perioder av påtvingad sömnbrist eller renodlad misshandel. Flera advokater som försökt utreda tortyranklagelser har själva råkat ut för samma metoder.

– Jag bands fast i en järnstol, blev slagen i ansiktet, sparkad på benen och träffad så hårt i huvudet med en plastflaska fylld med vatten att jag svimmade, berättar den före detta åklagaren och advokaten Tang Jitian för Amnesty.

Amnesty uppmanar den kinesiska regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att advokater och rättsaktivister kan arbeta utan att råka ut för trakasserier, fängslanden eller tortyr, och se till så att erkännanden tillkomna under tortyr inte används i rättegångar.