Fakta: Argentina och peronismen

Argentina är den tredje största ekonomin i Latinamerika efter Brasilien och Mexiko. Landet är det till ytan åttonde största i världen.

President är Cristina Fernández de Kirchner som lett landet sedan 2007. Hon tillhör, som de flesta av sina företrädare på posten, peronistpartiet, Partido Justicialista. Partiet bildades av landsfadern Juan Perón på 1940-talet och har sedan dess varit den största maktfaktorn i argentinsk politik.

Peronismen har varit svår att karaktärisera eftersom den bygger på populism, korporativism och nationalism, och har inslag både från höger och vänster. Inom partiet finns både höger- och vänsterfalanger som i de flesta andra länder skulle tillhöra helt skilda partier.

Valet markerar slutet på totalt tolv års styre av Christina Kirchner och hennes avlidne man och föregångare Nestor Kirchner, vars politiska arv bland annat kännetecknas av handelsprotektionism och fokus på social välfärd.

Daniel Scioli och hans rival Mauricio Macri snörar på sig handskarna för en andra gång. De två vinnande kombattanterna i första valomgången ger bägge löften om förändring.

– Argentina behöver förändring och vi är redo att få det att hända, sade Macri på en presskonferens, enligt Reuters.

Peronisten Scioli lovar också förändring, men gradvis. Vem som vinner avgörs i den andra valomgången som hålls den 22 november.

Oväntat jämnt

När alla röster var räknande seglade något oväntat Macri, ledare för det marknadsliberala partiet PRO, upp på 34,3 procent och hamnar därmed bara ett fåtal procentenheter efter Scioli som fick 36,9.

"Efter 12 år av Kirchnerstyre skickar resultatet ett tydligt budskap till politikerna om att befolkningen föredrar förändring och att väljarna växlar till höger", skriver Iker Cabiedes, analytiker på JP Morgans om resultatet.

Den vänsterorienterade Sciolis resultat, som var betydligt sämre än väntat, togs emot med glädje av marknaden där vissa aktier steg med så mycket som 20 procent, enligt Reuters.

Lovar reformer

Om Macri vinner har han lovat ekonomiska reformer för att skapa ett mer "investeringsvänligt" klimat. Scioli har lovat att behålla de populära välfärdsprogram som finns i Argentina.

För att ta hem presidentposten i första rundan hade vinnaren behövt minst 45 procents stöd, eller minst 40 procent med en vinstmarginal på 10 procentenheter. Så blev inte fallet och att en andra valomgång behövt har inte hänt sedan nuvarande presidentvalssystemet infördes 1973. Att Macri har vinnarvittring går inte att ta miste på.

– Det som hände i dag förändrade landets politik, sade en euforisk Macri inför sina anhängare enligt nyhetsbyrån AFP.