Fakta: Våg att attentat

Gisslandramat är den senaste attacken i ett Frankrike som befinner sig i gungning efter en våg av blodiga dåd med jihadistiska förtecken.

I januari 2015 dödades tolv personer i samband med en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. En polis dödades strax utanför huvudstaden dagen efter och en beväpnad man tog flera människor som gisslan i en judisk butik, varav fyra dödades. Förövarna hade svurit trohet till IS och al-Qaida.

I november 2015 gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor dödades i de samordnade attackerna – den dödligaste i sitt slag i fransk historia.

Den 14 juli i år dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom det stora antal människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har tagit på sig dådet.

Den 26 juli angrep två unga män en kyrka i Saint-ètienne-du Rouvray och tog flera personer som gisslan. En präst mördades. De båda förövarna sköts till döds av polis. De två sägs ha varit "soldater" från IS.

Mannen, 19-årige Abdel Malik Petitjean, var känd av polisen sedan tidigare efter att ha försökt ta sig från Turkiet till Syrien i juni, uppger åklagare. Säkerhetspolisen ska i samma stund ha öppnat en särskild fil för Petitjean med anledning av att han radikaliserats.

Men Petitjean var inte dömd sedan tidigare och polisen har inte haft tillgång till vare sig fingeravtryck eller dna-prov, vilket har försenat identifieringsprocessen. Petitjean och den andre gärningsmannen Adel Kermiche sköts av polis när de försökte lämna kyrkan i den lilla staden i Normandie under gisslandramat.

Uppgifter i franska medier gör också gällande att polisen letat efter 19-åringen dagarna före dådet, efter ett tips från utländsk säkerhetstjänst om att mannen planerade en attack. En bild föreställande Petitjean, men inget namn, ska ha skickats ut till polisen, uppger radiokanalen RTL.

Svor trohet till IS

Petitjean och Kermiche hade båda i en video svurit trohet till terrorgruppen IS. För tv-kanalen BFMTV uppger Petitjeans mamma att hon aldrig hörde sonen prata om Islamiska staten. Flera andra har beskrivit honom som en normal person som inte visade några tecken på radikalisering. Petitjean jobbade deltid som säljare i östra Frankrike där han kom ifrån.

Med anledning av dådet bekräftade president François Hollande på torsdagen att ett nationalgarde ska bildas. Gardet, sammansatt av reservister, ska hjälpa till att beskydda franska medborgare. Hur det närmare ska formeras kommer att beslutas vid parlamentsöverläggningar i september, enligt Hollande.

Publicerar inte bild

Tisdagens attack är den andra på två veckor som skakar Frankrike. Den 14 juli mördades 84 människor i Nice. Flera stora mediebolag i Frankrike har förklarat att de i fortsättningen inte kommer att publicera bilder på terrorister. Orsaken är att bilder tenderar att glorifiera gärningsmännen när de visas kontinuerligt.

De flesta kommer dock att fortsätta publicera namn. Endast radiokanalen Europe 1 uppger att den kommer att sluta namnge terrorister.