Fakta: Bristande säkerhet

Olyckor orsakade av bränder eller trängsel är inte ovanliga då stora folkmassor samlas vid tempel under religiösa högtider i Indien. Olyckorna inträffar ofta på grund av undermåliga säkerhetsåtgärder och -rutiner.

Varje år hålls fyrverkerishower i flera av templen, varav många tävlar med varandra om att anordna de mest spektakulära showerna.

Källa: AFP

Efter att ha besökt sex sjukhus och tre bårhus har N.P. Anoop fortfarande inte hittat några spår efter sin far.

– Jag vet inte om han är död eller levande. Allt jag vill är att hitta honom, vi är beredda på det värsta men det här sökandet är så smärtsamt, säger 32-åringen efter att förgäves ha frågat personalen på ett sjukhus i Keralas huvudstad Thiruvananthapuram.

Kraftig explosion

De anhörigas letande försvåras av att en stor del av de över 100 dödsoffrens kroppar är så illa tilltygade att de inte har kunnat identifieras.

Tragedin inträffade under firandet av det hinduiska nyåret, då tusentals samlats i och omkring Puttingaltemplet för att bland annat bevittna en fyrverkerishow. Branden bröt ut när en fyrverkeripjäs kom på avvägar och satte eld på ett förråd med ett stort parti smällare. Den kraftiga explosionen fick en hel byggnad i tempelkomplexet att jämnas med marken och betongblock och takplattor rasade över den panikslagna folksamlingen.

En man som bor i närheten av templet berättar hur hans son gått iväg till firandet med tre gamla vänner. Bara en av dem överlevde.

Flera misstänkta

– Vi såg hans (sonens) kropp efteråt på bårhuset. Det minnet kommer att hemsöka oss varje år vid den här tidpunkten, säger 46-åriga Baba, som inte vill uppge sitt efternamn.

Polisen hade inte gett templet tillstånd att använda fyrverkerier och nu utreds vem som är ansvarig för att det avfyrades ändå.

Sex personer, bland annat från templets ledning och fyrverkerileverantören, är misstänkta för att ha bidragit till att orsaka tragedin, enligt polisen. Ingen av dem har gripits – en uppges vårdas på sjukhus och de andra fem saknas.

Ytterligare fem anställda vid templet har tagits in för förhör, men har dock ännu inte delgivits misstanke.