Juntan antog i våras ett förslag om att förbjuda tortyr och tvångsförsvinnanden. Lagförslaget väntas inom kort läggas fram för parlamentet, som i praktiken saknar makt och brukar rösta som militären.

Om lagen antas blir den den första i sitt slag i kungadömet, där fler än 80 aktivister har försvunnit sedan 1980 medan förövarna sällan, om någonsin, har ställts inför rätta.

Säkerhetsstyrkorna har också under lång tid anklagats för övergrepp, bland annat tortyr, i den av muslimer dominerade "djupa södern", där striderna mot rebeller har förorsakat tusentals människors död sedan 2004.

I april anklagade militären tre ledande rättighetsaktivister för förtal sedan de i en rapport hade fört fram före detta fångars vittnesmål om övergrepp. Samtliga tre riskerar fängelse om det blir en förtalsrättegång.

– Thailändska diplomater säger till internationella samfundet att de respekterar mänskliga rättigheter, men på hemmaplan anklagar de försvarare av mänskliga rättigheter som bara gör sitt jobb, säger Sam Zarifi vid Internationella juristkommissionen.