Anorexia och bulimi
  • Anorexia nervosa är en ätstörning som innebär att man svälter sig själv.
  • Bullimi är en ätstörning som gör att man hetsäter stora mängder mat – för att sedan försöka göra sig av med maten genom att till exempel kräkas eller använda laxermedel.
  • Sjukdomarna är vanligast bland flickor och kvinnor, men drabbar även pojkar och män.
  • Behöver du hjälp med dina ätstörningar kan du bland annat kontakta riksföreningen Frisk & Fri

Källa: Vårdguiden

Förra veckan lade Anne Marie Sengillo upp bilder av sitt tillfrisknande på nätforumet Reddit, i ett underforum där användare vanligtvis lägger ut bilder från tiden före och efter de börjat träna eller gått ner i vikt. Skillnaden i Anna Maries bilder var att hon på hennes före-bild vägde dryga 30 kilo och på efter-bilden vägde 68.

Anne Marie, från Cincinatti i USA, har kämpat mot sina ätstörningar i sju år och lagts in flera gånger. När det var som värst fick hon i sig 400 kalorier om dagen och tränade fem dagar i veckan, skriver WCPO i Cincinatti, som har talat med henne. Under de sju åren har hon lyckats gå upp i vikt i perioder för att senare återfalla.

► LÄS MER: Fredrik, 26: Anorexi är en mänsklig sjukdom – inte en kvinnorsjukdom

På tisdagen fick hon ett meddelande från en vän som berättade att sajten The Chive, som marknadsför sig som en plats för roliga inlägg, använt hennes bilder. Titeln på artikeln: ”De här viktförvandlingarna är otroliga”. 

Trots åratal av vård och terapi var det anorexihjärnan som slog till när hon såg bilderna och läste de uppskattande kommentarerna till artikeln.

– Är det här vad folk tycker är normalt? Har jag haft fel i alla år? 

Men sen kom insikten tillbaka.

– Det är inte en mirakulös förvandling – jag var riktigt sjuk, säger Sengillo till WCPO.

Till att börja med kunde hon inte nå viralsajten The Chive för att kräva att de tar ner bilderna. I stället gick hon ut på Reddit igen för att berätta vad hon blivit utsatt för och kontaktade konkurrerande länksajten Buzzfeed som berättade hennes historia. Efter att flera andra medier plockat upp tråden fick hon till slut The Chives uppmärksamhet. På onsdagen plockade de ner inlägget och gick ut med en ursäkt. 

”Vi upptäckte bilden någonstans därute i internets ekokammare utan någon referens överhuvudtaget”, skriver de i ursäkten.

Anne Marie är glad över ursäkten och hoppas att den uppmärksamhet som följt nu i stället kan hjälpa personer med anorexi i stället för att sprida sjuka ideal. 

– Jag måste ge mig ut och säga att det inte är okej och ta ställning en gång för alla.

► LÄS MER: Unga med ätstörningar har fått ny chans