Fakta: Över 200 döda i bombdåd

Turkiet har skakats av sex bombdåd som sammantaget berövat mer än 200 människor livet sedan juli förra året:

Den 19 mars: Minst fyra personer dödas och 36 skadas när en självmordsbombare detonerade en bomb på gågatan Istiklal.

Den 13 mars: 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget, i Ankara. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

Den 17 februari: En bilbomb i Ankara dödar närmare 30 människor och skadar ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tar på sig dådet och hotar med fler attacker.

Den 12 januari: En sprängladdning exploderar på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödas i attacken, som den militanta jihadistgruppen IS hävdar att man är ansvarig för.

Den 10 oktober 2015: Två självmordsbombare exploderar i en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödar 103 människor. IS tar på sig dådet.

Den 20 juli 2015: Över 30 människor och ett hundratal skadas i ett bombdåd utanför ett kulturhus i staden Suruc. Även denna gång tar IS på sig skulden.

Attentatet genomfördes under morgontimmarna i centrala delarna av Istanbul. Tolv av de skadade uppges vara utländska medborgare. Olika medier uppger att tre av de döda kom från Israel och minst en var från Iran. Israels regering bekräftar två israeliska dödsoffer, och meddelar också att båda också hade amerikanskt medborgarskap. Den israeliska regeringen uppger även att minst elva israeler är skadade, och att två plan har skickats för att hämta hem offren.

Explosionen inträffade på en sidogata i hörnet till den populära gågatan Istiklal nära Taksimtorget, enligt CNN Türk. I tv-kanalens sändning från platsen syntes flera ambulanser med blinkande blåljus som förde skadade till sjukhus, helikoptrar som cirkulerade över området, och poliser som sprang längs med gatan utrustade med sköldar.

Annan plats

Enligt en myndighetskälla hade självmordsbombaren planer på att angripa en plats där betydligt fler människor var i rörelse.

Den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu gick direkt efter attentatet ut med ett uttalande om att landet kommer lägga all kraft på att bekämpa terrorism. Kort därefter kom uppgifter om att turkiska säkerhetsstyrkor gripit eller dödat tre PKK-medlemmar som korsat den turkiska gränsen från Syrien för att utföra fler attacker, uppger en turkisk tjänsteman.

Flera dåd

Flera attentat har skakat Turkiet under den senaste tiden. I söndags dödades minst 35 människor när två självmordsbombare slog till mot Kizilaytorget i huvudstaden Ankara. Och den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer, framförallt militärer. Den kurdiska militanta gruppen TAK har tagit på sig ansvaret för attentaten.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar är drabbade. Svenska generalkonsulatet i Istanbul följer utvecklingen.

– Vi uppmanar svenskar i Istanbul att höra av sig hem till anhöriga som kan vara oroliga, att ta del av information i lokala medier, och följa instruktioner från lokala myndigheter, säger Karin Nylund på UD:s pressjour till TT.

Många fiender

UD varnar för risk för roligheter kring högtiden newroz, som firas den 21 mars. Vidare manas svenskar i Turkiet till vaksamhet vid allmänna platser, turistattraktioner samt offentliga byggnader.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att Turkiet just nu har många fiender som kan tänkas ligga bakom självmordsbombningen: TAK, PKK, den militanta jihadiströrelsen IS, den syriska underättelsetjänsten som tidigare har anklagats för att ligga bakom attacker, och turkiska vänstergrupper.

– Den turkiska regimen har varit väldigt snabb tidigare med att peka på PKK och dess syriska gren. Jag tycker att det är viktigt att vänta med att peka ut en skyldig innan det finns bevis för det.