Sent i fredags kväll fördes den 41-åriga kvinnan med ambulans från sitt hem i Bålsta till Enköpings lasarett efter att ha drabbats av hjärtstopp. Men hennes liv gick inte att rädda – tidigt i lördags morse avled hon på sjukhuset. Efter att sjukhuspersonal fattat misstankar om att brott låg bakom anhölls kvinnans 42-årige sambo i sin frånvaro misstänkt för dråp. Vid lunchtid i går greps han misstänkt för mord.

– Han har delgetts misstanke om mord men nekar till brott, säger Christer Nordström, pressansvarig vid Uppsalapolisen.

Det var 42-åringen själv som larmade SOS och när ambulanspersonalen kom till platsen försökte han även ge kvinnan hjärt- och lungräddning. Men enligt polisen finns det omständigheter som tyder på att han orsakat hennes död. Bland annat bar kvinnans kropp spår av fysiskt våld, och så sent som i april åtalades 42-åringen för misshandel av kvinnan, men friades. Fallet är åtminstone det fjärde uppmärksammade hittills i år där en kvinna misstänks ha dödats av sin make, sambo eller ex-partner.

– Man tycker att det borde gå att göra hot- och riskbedömningar så att man kan förebygga sådana här tragiska händelser, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR)

I nästan hälften av de 17 fall om året där kvinnor mördas har gärningsmännen tidigare anmälts för våld eller misshandel. Den rättsmedicinska undersökningen av kvinnan väntas påbörjas i dag.

ANALYS: ETT TRAGISKT FAKTUM