Fyra mord i år:

Åkersberga 28 januari 2012

En 23-årig kvinna knivhuggs till döds med en kökskniv i sitt hem i Åkersberga. Hennes 26-årige sambo greps och dömdes i maj till nio års fängelse för dråp. 

Malmö 17 februari 2012

En 39-årig mamma knivmördas framför sina två barn på en utegård i Malmö. Kvinnans 45-årige ex-sambo grips i närområdet och erkänner senare. Mannen är vid tillfället frigiven i väntan på en rättegång i hovrätten gällande olaga frihetsberövande av kvinnan.

Malmö 6 maj 2o12

En 39-årig kvinna skjuts till döds med flera skott när hon sitter i en bil i centrala Malmö. Hennes 44-årige ex-sambo erkänner kort efteråt att han skjutit henne. Kvinnan anmälde ex-sambon redan i vintras för ofredande.

Bålsta 8 juni 2012

En kvinna i 40-årsåldern förs till sjukhus med hjärtstillestånd och avlider senare på natten. Sjukhuset larmar polisen om misstänkt brott. Kvinnans 42-årige sambo anhålls i sin frånvaro och grips tre dagar senare misstänkt för mord. Mannen nekar till brott.

Sent i fredags kväll fördes den 41-åriga kvinnan med ambulans från sitt hem i Bålsta till Enköpings lasarett efter att ha drabbats av hjärtstopp. Men hennes liv gick inte att rädda – tidigt i lördags morse avled hon på sjukhuset. Efter att sjukhuspersonal fattat misstankar om att brott låg bakom anhölls kvinnans 42-årige sambo i sin frånvaro misstänkt för dråp. Vid lunchtid i går greps han misstänkt för mord.

– Han har delgetts misstanke om mord men nekar till brott, säger Christer Nordström, pressansvarig vid Uppsalapolisen.

Det var 42-åringen själv som larmade SOS och när ambulanspersonalen kom till platsen försökte han även ge kvinnan hjärt- och lungräddning. Men enligt polisen finns det omständigheter som tyder på att han orsakat hennes död. Bland annat bar kvinnans kropp spår av fysiskt våld, och så sent som i april åtalades 42-åringen för misshandel av kvinnan, men friades. Fallet är åtminstone det fjärde uppmärksammade hittills i år där en kvinna misstänks ha dödats av sin make, sambo eller ex-partner.

– Man tycker att det borde gå att göra hot- och riskbedömningar så att man kan förebygga sådana här tragiska händelser, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR)

I nästan hälften av de 17 fall om året där kvinnor mördas har gärningsmännen tidigare anmälts för våld eller misshandel. Den rättsmedicinska undersökningen av kvinnan väntas påbörjas i dag.

ANALYS: ETT TRAGISKT FAKTUM