Natten till lördagen såg det dock inte ut som om någon flykting skulle behöva sova ute, enligt Migrationsverket.

– Vi tror att vi kommer att klara det den här natten, men det är svårt att kunna säga något säkert, sade Sophia Öhvall Lindberg vid verkets presstjänst sent på fredagskvällen.

Myndighetens presschef Fredrik Bengtsson beskrev tidigare på dagen situationen som "väldigt, väldigt akut".

– Vi arbetar timme för timme. Nu har vi bussar som går från Malmö uppåt landet där man under bussresans gång löser boendefrågan.

Hinner inte med

Det historiska beslutet att införa id-kontroll vid den svenska gränsen verkställdes klockan 12 i torsdags. Rederier med trafik längs färjelinjer med svenska destinationer började kräva id-handlingar för att släppa ombord passagerare.

Införandet av gränskontroller, som regeringen motiverat med att gränsen är nådd för Sveriges förmåga att ta emot fler asylsökande, fick inte någon omedelbart tydlig effekt.

Migrationsverket registrerade drygt 1 600 asylsökande under torsdagen. Ytterligare runt 300 personer hann inte registreras på grund av den stora arbetsbördan.

– Cirka 1 600 sökande ligger i linje med vad vi har sett de senaste dygnen, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket har redan tidigare varnat för att nyanlända flyktingar snart riskerar att få vistas utomhus medan deras ärenden behandlas.

Försenade tåg

En effekt av gränskontrollerna kan bli att färre flyktingar söker sig till Sverige för vidare resa till Norge och Finland.

– Vi brukar ha mellan 150 och 200 personer hos oss per natt. I går var det bara ett femtiotal, säger Sofie Malm på organisationen Kontrapunkt som driver ett transitboende i Malmö.

På fredagskvällen flaggade Skånetrafiken för att alla Öresundståg kan drabbas av förseningar på grund av gränskontrollerna. Resenärerna uppmanades att vara ute i god tid. Också Trafikverket informerade om förseningar, främst i tågtrafiken från Danmark, och även inställda avgångar.