"Det är ännu ett försök från deras sida att politisera hajj".

Undersekreteraren Abdulmohsen Alyas på det saudiska informationsdepartementet sedan en iransk delegation rest hem utan att ha ingått några avtal. (TT-Reuters)

Fakta: Hajj-katastrofen

Det har gått åtta månader sedan den förra pilgrimsvandringen men Saudiarabien har ännu inte offentliggjort någon rapport om händelsen, som är den allvarligaste sedan en liknande katastrof 1990.

Saudiarabien har uppgett att över 700 pilgrimer dödades i trängseln. Men antalet kroppar som transporterats till respektive hemland tyder på att det rörde sig om över 2 000 dödsoffer och att fler än 400 av dem var iranier.

Det som spädde på Irans ilska är att kung Salman efter händelsen citerades i statliga medier där han tackade myndigheterna för en "framgångsrik" hajj.

Källa: Reuters

Relationerna mellan länderna försämrades allvarligt sedan hundratals iranier dödades i trängseln under förra årets hajj. Det blev ännu kyligare när Saudiarabien bröt de diplomatiska förbindelserna sedan dess ambassad i Teheran i januari stormades av iranier som var upprörda över att saudierna låtit avrätta en shiamuslimsk förkunnare.

Tvisten skapar en ny arena för missnöje mellan den konservativa sunnimuslimska monarkin och den shiamuslimska republiken Iran, som stödjer motsatta partier i Syrien och andra regionala konflikter.

"Fortfarande tid"

"I gryningen på fredagen uttryckte den iranska delegationen sin önskan att återvända hem utan att underteckna protokollproceduren", skriver den officiella saudiska nyhetsbyrån.

Den iranska delegationsledaren Said Ohahi säger till den officiella nyhetsbyrån Irna att det fortfarande finns tid fram till söndag kväll att nå en överenskommelse.

Beskyllningar

Saudiarabien skyllde dödläget på Iran.

– Vi bevittnade en brist på seriositet hos den iranska sidan i hanteringen av frågan. Det är ännu ett försök från deras sida att politisera hajj, säger undersekreteraren Abdulmohsen Alyas på det saudiska informationsdepartementet.

"Flera förslag"

Efter ett tidigare misslyckat försök den här månaden att enas om villkoren för hajj beskyllde det iranska ledarskapet Saudiarabien för uppskovet och uttryckte "allvarlig oro" för iranska pilgrimer.

Det saudiska hajjdepartementet säger att en rad förslag har lagts fram, som att erbjuda iranier elektroniska visa, en uppgörelse om flygtransporter för pilgrimer och schweizisk diplomatisk representation för iranier i Mecka.