Fakta: EU:s flyktingplan

Från och med den 20 mars ska flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där kvarhållas innan de återförs till Turkiet.

Återförandet av flyktingar från Grekland till Turkiet är tänkt att starta i början av april.

För varje syrier som skickas tillbaka kommer en annan syrier att tas från läger i Turkiet till EU.

EU har satt upp en ram på 72 000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Polis på den grekiska ön Lesbos uppgav att cirka 800 flyktingar anlänt över havet på söndagen, den första dagen för avtalet mellan Turkiet och EU. En av dem som kom dit med sin fru och två barn, syriern Gatan, säger att de struntat i varningar de hört i Turkiet om att det nya avtalet gör att de kan gripas.

– Vi kunde inte stanna i Turkiet. Vi vill åka till Tyskland eller Frankrike, säger han.

I en grymt vittnesmål om faran med resorna hittades två små syriska flickor drunknade, och två andra syrier dog av hjärtinfarkt efter överresan, rapporterar AFP.

Hårt kritiserat

Från och med söndagen ska flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där kvarhållas innan de återförs till Turkiet. Men när återförandena börjar, vilket var tänkt i början av april, ska EU ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs. I utbyte får Turkiet bland annat EU-stöd på tiotals miljarder kronor och påskyndade förhandlingar om medlemskap i unionen.

Avtalet har kritiserats fränt ur juridisk synpunkt av hjälp- och människorättsorganisationer, och många tvivlar på att det ens är praktiskt genomförbart.

Premiärminister Alexis Tsipras sade till sina ministrar, sent på lördagen, att de skulle förbereda sig på att börja skicka tillbaka människor dagen därpå. Men grekiska tjänstemän säger att de behöver mer tid till förberedelser.

– En sådan här plan kan inte sättas i verket på bara 24 timmar, säger Giorgos Kyritsis, talesperson för regeringens samordnande organ för migration.

Väntar på förstärkning

Grekland väntar nu också på förstärkning från EU-länderna i form av tusentals tjänstemän som ska placeras ut på de grekiska öarna för att planen ska gå att driva igenom.

– Vi vet fortfarande inte hur planen ska drivas igenom rent praktiskt, säger en poliskälla på ön Lesbos.

– Framförallt väntar vi på den personal som Europa har lovat oss, så att vi snabbt kan hantera asylansökningar, översättare, advokater, poliser – för vi kan inte göra detta själva.